Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka u Vatikanu

Papine reforme na udaru 11 kardinala: To je lažna samilost

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.09.2015.
u 08:05

Publikacija najavljuje oštru raspravu između onih koji bi zadržali sve po starome i onih koji bi htjeli još brže promjene

Kao "lažna samilost" ocijenjeno je "milosrđe" na kojemu inzistira papa Franjo kada donosi reforme poput ove posljednje, vezane za skraćivanje postupka davanja potvrde o ništavnosti braka, u knjizi koju su potpisala jedanaestorica kardinala, koja bi trebala izići krajem rujna, dakle nekoliko dana uoči početka biskupske sinode o obitelji koja će se održati u Vatikanu od 4. do 25. listopada. Radni joj je naslov "Jedanaest kardinala govori o braku i obitelji" i trebala bi biti najprije objavljena u SAD-u jer izdavač je Ignatius Press. Knjigu su kao svoja promišljanja, kako i podnaslov kaže, s "pastoralnog pogleda", napisali poznati kardinali, među kojima je i Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencija (CEI), koji je bio i rimski papinski vikar, a i predsjednik međunarodne komisije koja je izučavala međugorski fenomen.

Autori i iz Afrike i Indije

Urednik je knjige američki profesor teologije Robert Dodaro, direktor Papinske patrističke ustanove (Augustinianum), a ostala su desetorica kardinala Carlo Caffarra (nadbiskup Bologne), Robert Sarah (pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramente), Baselios Cleemis (nadbiskup Thiruvananthapurama), Paul Josef Cordes (bivši predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum), Dominik Duka (nadbiskup Praga), Joachim Meisner (bivši nadbiskup Kölna), Antonio María Rouco Varela (bivši nadbiskup Madrida), Willem Jacobus Eijk (nadbiskup Utrechta), John Onaiyekan (nadbiskup Abuje) i Jorge L. Urosa Savino (nadbiskup Caracasa). Neki su umirovljeni, ali neki su još nadbiskupi, i to u gradovima iz cijeloga svijeta. Iznenađuje što su među autorima, primjerice, i afrički i indijski kardinali, a izlazak knjige tempiran je upravo pred početak biskupske sinode o obitelji, isto kao što je uoči toga skupa tempiran i motu proprio pape Franje o skraćenoj proceduri dobivanja crkvene potvrde o ništavnosti braka. Franjo kaže kako se nada da će tu njegovu reformu sinodalni oci prihvatiti s ljubavlju. Ipak se na biskupskoj sinodi očekuje oštra rasprava između onih koji bi zadržali sve po starome i onih koji bi htjeli još brže i snažnije reforme kojima bi Crkva pratila društvene promjene.

"Brak i obitelj su u krizi. U listopadu 2015. biskupska sinoda održat će se u Vatikanu kako bi raspravila o tim važnim pitanjima", napisano je na web-stranici američkog izdavača, na čijem se čelu nalazi isusovac Joseph Fessio koji je poznat po izdavanju knjiga s konzervativnom crtom. Izdavač piše kako su jedanaestorica kardinala s raznih strana svijeta napisala svoja promišljanja o pitanjima koja će biti razmatrana na biskupskoj sinodi. Odnosno, kako pripremiti brak u sekulariziranom svijetu, zatim o potrebi evangelizacije i obraćanja, o odnosu između milosrđa i istine, o stanju rastavljenih katolika i građanski ponovno vjenčanih, kao i o pitanjima pravog pastoralnog djelovanja.

Kritika "protestantizma"

U najavi knjige, koja će imati 144 stranice, kaže se kako njezini autori shvaćaju da doktrina i pastoral nisu jedno s drugim u suprotnosti te se "iskreno zabrinuti" suočavaju s pitanjem "lažnog suosjećanja koje kompromitira i istinu i pravu ljubav". Izdavač se nada kako će knjiga poslužiti kao uvod u biskupsku sinodu, odnosno da će biti poput vodiča za primjenu Kristovih učenja za pastoral obitelji.

Ima već onih, kao što je nizozemski katolički blog In Caelo et in Terra, koji su knjigu jedanaestorice kardinala nazvali kritikom navodnog "protestantizma Katoličke crkve". Naime, o klizanju Katoličke crkve prema "protestantizmu" govorilo se i kada je na prošloj izvanrednoj biskupskoj sinodi o obitelji predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx kazao kako "ne možemo čekati da nam sinoda kaže kako promijeniti pastoral o obitelji i braku", odnosno htio je još brže promjene. Na te riječi reagirao je njemački nadbiskup Georg Gänswein, osobni tajnik Benedikta XVI. i pročelnik Papinske kuće, kazavši da "ne treba podleći duhu vremena ili tražiti medijski pljesak". Ima i onih koji proriču novi rascjep u Crkvi kakav je bio s protestantima.

Dakle, postoji podjela unutar Katoličke crkve oko reformi koje provodi papa Franjo između onih koji smatraju da se crkveni nauk ne smije dirati i onih koji bi htjeli izmjene pastorala kako bi se njima pratile društvene promjene. Franjo je u poruci 4. rujna 2015. u povodu Međunarodnog teološkog kongresa u Buenos Airesu iznio kako su "doktrina i pastoral povezani poput molitve i života" te kako bi "teologija zatvorena u sebe mogla i biti lijepa, ali i nestvarna. Problemi našega naroda, njegove patnje, snovi, borbe i brige, imaju hermeneutičku vrijednost koju mi ne smijemo zanemariti". Teologija bez naroda mogla bi se pretvoriti u ideologiju, upozorava Franjo, prvi papa isusovac.

>> Ubrzano crkveno poništenje braka, jedini je sudac – biskup

Komentara 76

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:25 10.09.2015.

Ako se ovako nastavi, još će se Milanović moći legalno vjenčati u crkvi sa obje svoje žene, kontinentalnom i primorskom.

NA
NaDiMaK_
08:28 10.09.2015.

Sve sami stručnjaci za religiju s diplomom Troll Instituta.

VO
vordag
08:41 10.09.2015.

crkva je konzervativna organizacija, ali u pozitivnom smislu, jer njeno poslanje je očuvanje vjere, obitelji i tradicije... stoga bi Papa trebao malo usporiti sa promjenama, jer njegove promjene su dobre, ali ne u formi revolucije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije