Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.03.2015. u 12:00

U javnosti je dojam da SPC diktira uvjete pohoda pape našoj zemlji. Pogrešno!

Nije tajna da se već neko vrijeme radi na tome da papa Franjo dođe u Hrvatsku, kao što nije ni tajna da je sve gotovo u procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca te da je velika želja da ga papa proglasi svetim upravo u Hrvatskoj. No nije tajna ni da se kanonizaciji žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva i da je pritisak toliki da se Vatikan ne žuri s objavom vijesti o dovršetku procesa. Iz perspektive Vatikana odnosi sa SPC-om od iznimne su važnosti. Tu veliko povjerenje Svete Stolice uživa beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, koji po mišljenju Vatikana odlično dijalogizira s pravoslavnom braćom i najbolje razumije iznijansiranost tih odnosa, zbog čega je čak bio na udaru kritike tvrđeg hrvatskog crkvenog krila.

Za Crkvu u Hrvatskoj neupitno je da je Stepinac svet, da je svetim postao kao žrtva dvaju totalitarističkih sistema u kojima je živio i radio te da je na njegovu mučeništvu izgrađena današnja Katolička crkva u Hrvatskoj kao Stepinčeva crkva. Tu, Stepinčevu crkvu, karakterizira nesalomljiva vjera, beskrajna odanost evanđelju i ljubav prema hrvatskom narodu i domovini. Kada se to stavi u kontekst protivljenja SPC-a zbog Stepinčeve kanonizacije, onda je razumljiva gorčina koja se osjeća s hrvatske strane. Međutim, sada je iskrsnuo još jedan detalj, a to je mogućnost pronalaska „kompromisa“, tj. da SPC popusti u svojim protivljenjima ako bi papa za svoga posjeta Hrvatskoj (ako do njega uopće i dođe jer je sve još u začecima) posjetio Jasenovac. SPC je to očekivao i od Benedikta XVI. za njegova posjeta Hrvatskoj, postavljajući čak i kao uvjet ako se papa odluči za posjet Beogradu. U hrvatskoj javnosti tako se stječe dojam da SPC ne samo da ima „monopol“ na Jasenovac i kritiku Stepinca nego i na diktiranje uvjeta pod kojima će papa pohoditi našu zemlju. No to je sasvim pogrešan zaključak. S vatikanskih zrenika dijalog je imperativ. A eventualnim posjetom Jasenovcu papa neće umanjiti Stepinčevu veličinu. Štoviše, bio bi to kraj mita kojom se hrani tvrda struja u SPC-u. Zauvijek.

>> Srpska pravoslavna crkva: Stepinac sveti, a papa u Jasenovac

Komentara 21

DU
Deleted user
12:49 21.03.2015.

Jucer sam vec pisao sto mislim o ovoj podvali novinara pa sam dobio zuti pred iskljucenje, tako da dans necu komentirati ovu podvalu!!!

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
12:25 21.03.2015.

Moj imenjak na otvaranju Jasenovačkog spomen područja lijepo je u lice rekao SPC i ostalim uzvanicima što ih ide. Ukucajte u google "Stevo Krajačić Jasenovac"

VE
velikazmija
12:22 21.03.2015.

900 jama -600 masovnih grobnica maceji zagrebačka gora bleiburg idite skupa b najprije tamo i onda opet skup na jasenovca dva onaj uz samu obalu partizani su napunili --poslije rata tamo bi mogli biti mnigi koji ma se nezna tragezna trag jer kao jesenovac je usttaški logor-- ko će tu tražiti partizanskočetničke žrtve- nitko ja bi pokušao taj misterij riješiti nek otkopaju papa neka tad dođe i blagoslovi da vidimo tu brojku od 800 000 srpske nejači i staraca-ubijeni od ustaške ruke - to mje nama hrvatima majboji način da se riješimo srbijanskog pakovanja zločina i četničkih i partizanskih- jer po ovakvoj igri partizani i četnici su nevini - ja bi tražio otkop jasenovca i nek se zna istina- kakva god bila bolja je od ovih laži -priča kako kome kad paše-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije