Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burne reakcije

Papin bivši sobar zaposlio se na pedijatriji u vatikanskoj bolnici

Paolo Gabriele u sudnici
Reuters/Pixsell
19.01.2013.
u 19:00

Na vijest o Gabrielevu zaposlenju reagirali su mnogi, a možda najsimboličniji je twitt u kojem se kaže: „Vidi se da za dobivanje zaposlenja treba ukrasti tajne Papine dokumente“

Papin bivši sobar Paolo Gabriele, koji je bio osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog krađe povjerljivih vatikanskih dokumenata, nakon čega ga je Benedikt XVI. pomilovao uoči Božića, sada radi u pedijatrijskoj bolnici Bambin Gesù, koja je u vlasništvu Vatikana. Gabriele će raditi kao službenik u društvenoj zajednici koja pruža usluge vatikanskoj bolnici i to u nedavno novootvorenoj bolničkoj zgradi koja se nalazi u blizini bazilike sv. Pavla izvan Zidina u Rimu.

Nedavno je naslovnikom te bazilike postao novoimenovani američki kardinal James Harvey, koji je svojedobno na dužnosti pročelnika Papinskog doma preporučio Gabrielea za papinog sobara. Gabriele je iz Papinskog doma ukrao dokumente i dao ih novinaru Gianluigiju Nuzziju koji je na osnovu njih napisao knjigu „Njegova Svetost“ nakon čega je otvorena istraga u Vatikanu o curenju povjerljivih dokumenata.

Gabriele je uhićen 23. svibnja 2012. godine, a 6. listopada osuđen na 18 mjeseci zatvora. Benedikt XVI. ga je pomilovao 22. prosinca. Gabriele, dakako, više nije mogao dobiti posao papina sobara, kao ni živjeti s obitelji u Vatikanu, ali mu je bio obećan posao. Dobio ga je u vatikanskoj bolnici, kako je obznanjio sajt Vatican Insider.

Na vijest o Gabrielevu zaposlenju reagirali su mnogi, a možda najsimboličniji je twitt u kojem se kaže: „Vidi se da za dobivanje zaposlenja treba ukrasti tajne Papine dokumente“. Vatikanist lista Stampa, Andrea Tornielli, u svome blogu kaže kako su razumljivi prosvijedi, ali Papa nije obični predsjednik države koji dodjeljuje pomilovanja, već onaj koji slijedi Isusa. Upravo zato jer vjeruje u ono što propovijeda, jer je Isusov vikar na zemlji, ne može biti uspoređen s nekim šefom države.

S činom oprosta, Benedikt XVI. ne minimizira težinu kaznenog djela koji je počinio Gabriele, već slijedi primijer Onoga čiji je vikar. I, tom je prilikom, drži Tornielli, Papa prije svega mislio na Gabrielovu obitelj, ženu i troje djece, središnju temu sadašnjih propovijedi Crkve.

Komentara 4

OB
-obrisani-
19:51 19.01.2013.

pa ne diže mu se više ponos

OB
-obrisani-
11:18 20.01.2013.

Nesmiju ga skroz otpustiti.

OB
-obrisani-
11:19 20.01.2013.

Nesmiju ga ni tuziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije