Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susreo se s mladima

Papi su se oči orosile u faveli: Želim Crkvu koja će izaći na ulice

papa u faveli (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.07.2013.
u 15:33

Franjo je kazao kako 'vjera u našem životu obavlja revoluciju koju bismo mogli nazvati kopernikovom, jer nas skida iz središta koje vraća Bogu'

U faveli Ria de Janeira vidio sam suze u očima pape Franje, izjavio je na današnjem brifingu s novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Papa je bio dirnut susretom s ljudima u faveli Varghinha, siromašnima i potrebnima, a koji su mu donosili skromne darove i pozivali na kavu u njihove skromne domove. Više puta ih je hrabrio, kaže Lombardi i na pisanje brazilskog tiska o „Super Papi“, dodaje kako Franjo imao suzne oči.

„Niti jedan napor za pomirenje neće biti trajan za društvo koje na marginu baca ljude i na periferiji ostavlja dio samog sebe“, kazao je Franjo i naglasio: „Želim Crkvu koja će izaći na ulice, među ljude“. Priznao je kako je u faveli htio pokucati na sva vrata kazati „Dobar dan“, pitati čašu hladne vode.

Na susretu s mladima na Copacabani, pod kišom, Franjo je kazao kako je „vjera revolucionarna, kršćanstvo je revolucionarno“. Unatoč lošem vremenu doslo je oko milijun osoba, a Franjo se našalio kazavši kako znade da karaoke vole sunce, ali, avo, ne plaše se kiše.

Govoreći mladeži svih pet kontinenata koji su se u Riju okupili na 28. međunarodnom danu mladeži, Franjo je kazao kako „vjera u našem životu obavlja revoluciju koju bismo mogli nazvati kopernikovom, jer nas skida iz središta koje vraća Bogu. Vjera nas uranja u njegovu ljubav koja nam daje sigurnost, snagu, nadu“.

Papa Franjo je danas u jednoj od ispovedaonica postavljenih u parku slušao ispovjed Quinta da Boa Vista petoro mladih, tri mladića i dvije djevojke. Upotrijebio je tri jezika, portugalski, španjolkski i talijanski. Prijašni pape su rijetko kada ispovjedali nekoga. Činili su to na međunarodnim danima mladeži, te tijekom Velikog tjedna u bazilici sv. Petra u Rimu. Kao kardinal, Bergoglio je nastavio ispovjedati. Za vrijeme hodoičašćenja Gospi iz Lujana, na primjer, cijele je noći sjedio u ispovjedaonici odjeven u obićnog svećenika i ispovjedao. Svaka tri sata popio bi po jednu kavu i tako sve do sedam sati ujutro kada je počeo predvoditi misu.

Evo i sada ima golemu i fizičku snagu, bez obzira na 76 rođendana.

>> Papa Franjo s narkomanima u Riju: Sve vas želim zagrliti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije