Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je odgovoran?

Papa želi spriječiti curenje povjerljivih informacija iz Vatikana

talijanske novine
AFP/ PIXSELL
17.03.2012.
u 15:00

Zbog curenja informacija pokrenute su tri istrage od kojih je jedna nazvana Vatileaks

RIM – Benedikt XVI. ustanovio je posebnu komisiju koja treba razotkriti kako i zašto su neke povjerljive informacije iscurile iz Vatikana. Postoje tako tri istrage o izlasku povjertljivih vatikanskih dokumenata, kao što je pismo Papi o korupciji ili prenošenje izjave palermskog kardinala kako će Benedikt XVI. biti još 12 mjeseci papom, u javnost, odnosno talijanske medije.

Državno tajništvo pokrenulo je administrativnu istragu o skandalu nazvanom „Vatileaks”. Promicatelj pravde Vatikanskog suda pokrenuo je kaznenu istragu. Treću istragu je, dakle, pokrenuo Benedikt XVI., koji želi rasvijetliti cijeli slučaj. Zanimljivo je i to što je pokretanje tih istraga obznanio zamijenik državnog tajnika mons. Angelo Becciu u razgovoru u vatikanskom glasilu Osservatore Romanu, a koji je s njime vodio glavni urednik toga lista Giovanni Maria Vian.

Angelo Becciu drži kako je Papa bio uvijek upoznat sa slučajem koji ga je ožalostio, ali je odlučan u otkrivanju onih koji su naštetili ugledu Vatikana. Vatikanska kurija ne smije biti mjesto zavjera i karijerizama i potrebno je stvoriti atmosferu povjerenja, piše Osservatore Romano. Mons. Becciu govori o kukavičluku onih koji su odgovorni za curenje povjerljivih informacija, a koji su obvezni biti suzdržiljivi.

- Potrebno je povratiti međusobno povjerenje unutar kurije, odnosno korektno i povjerljivo ponašanje - kaže Becciu. S kojim bi se kaznenenim djelom moglo optužiti autore davanja povjerljivih informacija? Vjerojatno kazneno djelo s kojim bi se nekoga moglo optužiti zbog „Vatileaksa“ je odavanje službene tajne i širenje kleveta.

Ključne riječi

Komentara 64

OB
-obrisani-
15:32 17.03.2012.

- Potrebno je povratiti međusobno povjerenje unutar kurije - kaže Becciu Papa želi spriječiti curenje povjerljivih informacija iz Vatikana ........ Cega se prvi covek koga \"Bog izabrao\" plasi? Ocito da mu savest nija cista ni pred Bogom i pred ljudima

Avatar pupoljak
pupoljak
15:58 17.03.2012.

hehe...., isti su k\'o i naši zajedničari. Nije ni čudo da su si tako \" bliski\". A imaju i još jednu zajedničku crtu koja naj više boli, a to je da su kese sve praznije i praznije.....

IP
infо_punkt
15:16 17.03.2012.

koje su to povjerljive informacije iz vatikana? npr. koliko je točno bio star isusov magarac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije