Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa želi električni automobil

Vatikan i sunceva energija
26.02.2011.
u 11:53

Postoji li mogućnost da se Papa već u Zagrebu 4. i 5. lipnja vozi u papamobilu na električni pogon

RIM – Hoće li Benedikt XVI. doći u Hrvatsku s električnim papamobilom? Da Papa želi imati električni papamobil koji ne bi zagađivao okolicu dok se u njemu vozi Trgom svetog Petra i pozdravlja vjernike već je iznio kardinal Giovanni Lajolo, predsjednik komisije za Državu Grad Vatikan, koncem prošle godine tijekom predstavljanja knjige „Sunčeva energija u Vatikanu“. Naime, od konca 2008. su na krovu dvorane za opće audijencije Pavao VI. postavljene ploče za solarnu energiju (postavila ih je njemačka tvrtka SolarWorld), te su postavljene i na drugim vatikanskim zgradama, tako da je to prva država koja više ne upotrebljava naftu. Sa sunčevom energijom se dobiva struja za pokretanje rashladnih uređaja, kao i onih za grijanje, te za rasvjetu.

U takvoj ekološkoj državi bi se i njezin šef trebao voziti u automobilu na električni pogon. Benedikt XVI. sada upotrebljava papamobil, koji je proizvela tvrtka Mercedes, te koji se pokreće klasičnim naftnim gorivom. Papa je zatražio da se izvidi mogućnost preinake papamobila u vozilo na električni pogon. Papamobil na električni pogon je malo teže proizvesti, jer je riječ o teškom vozilu s velikim teškim staklima koji štite i od metaka, pa treba imati jaki motor. No, na takvu se automobilu već radi i možda bi uskoro mogao biti spreman, dakle i za boravak u Zagrebu od 4. do 5. lipnja. Benedikt XVI. je i u poruci mira naglasio kako se mir može uzgajati jedino očuvanjem stvorenoga.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
23:24 28.02.2011.

Ja predlažem i električnu stolicu za električni papamobil!

HA
Hanna2
00:24 27.02.2011.

......a ja kruh nas svagdasnji...

MM
Mladen Miletić
22:07 26.02.2011.

Papa želi električni automobil , vjerujem da če se BOG smilovati i to mu dati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije