Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tiranija tržišta

Papa zatražio financijsku reformu: 'Novac je postao idol'

papa franjo
Reuters/PIXSELL
16.05.2013.
u 13:23

Zaduživanja i krediti udaljuju države od njihovih realnih ekonomija, a građane od njihove kupovne moći, rekao je papa Franjo

Većina muškaraca i žena našeg vremena živi u svakodnevnoj neizvjesnosti sa zlokobnim posljedicama, kazao je papa Franjo danas u Vatikanu primivši veleposlanike više država. To je bio prvi veliki govor pape Franje o svjetskoj ekonomskoj krizi u kojem je denuncirao tiraniju tržišnih zakona i zatražio reforme i konkretnu pomoć ljudima u teškoćama. Papa Franjo primio je u dvorani Clementini apostolske palače nove veleposlanike Kirgistana, Antigue i Barbude, Luksemburga, Botswane koji su mu predali vjerodajnice.

Bila je to prilika za papu Bergoglija da govori o ekonomskoj krizi i korupciji. Prijavio je zavodljivu korupciju koja se proširila sa svojim ticalima, te egoističku utaju poreza, dvije pojave koje su poprimile svjetske dimenzije. Govoreći o tržišnoj ekonomiji, papa Franjo je kazao kako se „uvodi nova nevidljiva, pokoji puta virtualna, tiranija koja nameće unilateralno i bez mogućih popravaka svoje zakone i pravila“.

- Zaduživanja i krediti udaljuju države od njihovih realnih ekonomija, a građane od njihove kupovne moći. Želja za moći i posjedovanjem postala je bez limita - kazao je papa Franjo.

- Novac je postao idol. Ideologije promiču apsolutnu autonomiju tržišta i financijskih spekulacija - primijetio je Franjo i tu pojavu nazvao „tiranijom tržišnog zakona“, pa je zatražio „financijsku reformu i pomoć siromašnima“.

- Treba priznati da većina muškaraca i žena našeg vremena i dalje žive u svakodnevnoj privremenosti, nestalnosti, sa zlokobnim posljedicama. Strah i dešperacija uzimaju srca mnogih osoba i u tzv. bogatim zemljama radost življenja se smanjuje, neuljudnost i nasilja su u porastu, siromaštvo postaje sve očitije - prijavljuje papa Franjo. U sadašnjoj ekonomskoj krizi „dohodak manjine raste na eksponencijalan način, dok se istodobno dohodak većine smanjuje“, kazao je Papa.

- Ljudsko biće je smatrano kao potrošno dobro koje se može upotrijebiti i onda baciti. To je zastranjenje koje se uviđa na individualnoj i društvenoj razini i koje biva favorizirano - kazao je Franjo i pozvao na solidarnost.

- Papa voli sve ljude, bogate i siromašne, ali ima dužnost, u ime Krista, podsjetiti bogatog da mora pomoći siromašnom, da ga mora štovati i promicati“, kazao je Franjo u svom govoru veleposlanicima, dakle državnicima i ljudima cijelog svijeta. U svom prvom opširnijem govoru o ekonomskoj krizi, papa Franjo je ukazao na mnoge probleme s kojima se susreću muškarci i žene današnjice, te pozvao one koji posjeduju na solidarnost prema onima koji potrebuju.

>> Papa: Društvo u kojemu nemaju svi mogućnost da rade nije pravedno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije