Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatna audijencija

Papa zabrinut za Austriju zbog crkvenih i korupcijskih afera

Benedikt XVI.
08.09.2011.
u 11:22

Potkancelar smatra da u politiku treba uvesti "kodeks časti" te najavljuje skore reforme u redovima svoje stranke

U predahu rasvjetljavanja mogućih korupcijskih slučajeva u austrijskoj politici, demokršćanin Michael Spindelegger, potkancelar i ministar vanjskih poslova Austrije, susreo se u privatnoj audijenciji na nešto više od desetak minuta s papom Benediktom XVI. u Vatikanu. Jedna od glavnih tema razgovora bila su ljudska prava. No u razgovoru u "četiri oka" bilo je riječi i o problemima u austrijskoj Katoličkoj crkvi, posebice inicijativi "Poziv na neposluh", koju je potpisalo više od tri stotine katoličkih svećenika u Austriji i kojom pozivaju na neposluh papi i biskupima jer nisu prihvatili njihove zahtjeve. Među njihovim su zahtjevima i ređenje žena, ukidanje celibata, pričešćivanje rastavljenih i mogućnost da laici vode župe.

Uz sve to Spindelegger je s papom razgovarao i o problemima austrijske Narodne stranke (ÖVP) u koje je upala nakon nedavne ostavke bivšeg konzervativnog austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela na dužnost zastupnika u austrijskom parlamentu jer se nekoliko ministara iz njegove koalicijske vlade, koju je vodio od 2000. do 2007. godine, našlo na meti pravosudne istrage u korupcijskoj aferi vezanoj za Telekom Austriju.

– Sveti je Otac zapanjujuće dobro informiran o političkoj situaciji u Austriji – ustvrdio je austrijski potkancelar, ministar vanjskih poslova i čelnik ÖVP-a. Komentirajući moguće korupcijske slučajeve u austrijskoj politici koji su ovih dana središnja tema u ovoj relativno maloj i bogatoj alpskoj zemlji, Spindelegger je za dnevni list Österreich rekao da je u politiku hitno potrebno uvesti "kodeks časti" kako bi se njome bavile samo najkvalitetnije osobe visokih moralnih i karakternih osobina, najavivši pritom skore reforme u redovima svojih narodnjaka.

– Pred političare se mora stavljati jedan viši moralni zahtjev, stoga nam je potreban temeljni moralni koncept – zaključio je Spindelegger, koji se je držao svog političkog okružja i nije htio otkriti pojedinosti razgovora s papom o oštrom sporu s neposlušnim austrijskim svećenicima. Austrijski mediji izvještavaju da je papa izrazio svoju zabrinutost za Austriju, ne precizirajući da li je riječ samo o aferama u crkvenoj hijerarhiji ili i o korupcijskim slučajevima u austrijskoj politici.

Komentara 8

Avatar Šefket Ramadani
Šefket Ramadani
12:22 08.09.2011.

Jedina vjera priznata kod Allaha je Islam.

SU
Sumerianlord
12:26 08.09.2011.

Među njihovim su zahtjevima i ređenje žena, ukidanje celibata, pričešćivanje rastavljenih i mogućnost da laici vode župe. ---------------------------------------------------------------------- Sasvim normalni zahtjevi! Nekada davno na početku Krščanstva nešto slično ali i dublje po pitanju etike,morala i nadasve ljubavi tako je i bilo! Od Nikejskog sabora 325 sa blagoslovom Konstantina nikada crkva više nije bila ista, zajednica ravnopravnih vjernika bez izravnog posrednika između čovjeka i Boga! Bavi se i o korupcijskim aferama u Austriji...hm, zanimljivo! A o kritici Vatikanske banke koja je pod blokadom i istragom Talijanske policije zbog pranja mafijaškog novca baš ništa, Hm...!! Čudan osječaj za, kako on to kaže, moralni koncept i kodeks časti!

Avatar kobra11
kobra11
16:45 08.09.2011.

Papa zabrinut za Austriju zbog crkvenih i korupcijskih afera ,,,,,,,,, :-))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije