Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa u hrvatskoj

Papa u HNK-u: Hrvatska je oduvijek sastavnica Europe

papa (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/12
04.06.2011.
u 18:19

Papa Benedikt XVI. je prisutne u zagrebačkom HNK pozdravio na hrvatskom jeziku.

Benedikt XVI. je prvi papa u povijesti koji je govorio u zagrebačkoj zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta. Ujedno je taj govor i središnji dio susreta Svetog Oca s predstavnicima civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, s Diplomatskim zborom i s vjerskim čelnicima u zagrebačkom HNK.

19.00 Papa silazi s pozornice i napušta HNK. Iduća postaja je glavni zagrebački trg gdje će za pola sata početi bdijenje s mladima.

18.55 S Papom se pozdravljaju i kratko razgovaraju 16 izabranih uglednika. Među njima su bili i Jovan Pavlović mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, skijaš Ivica Kostelić, direktor Instituta IGH Jure Radić, znanstvenik Tomislav Domazet Lošo, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu Ljilja Vokić...

18.50 Papa je završio svoj govor u u zagrebačkom HNK-u. Na kraju je pozvao predstavnike cjelokupnog hrvatskog društva na aktivnu ljubav, te se na hrvatskom jeziku svima zahvalio.

18.45 Zahvalio se profesoru Zuraku jer je "spomenuo kršćanske korijene brojnih kulturnih i znanstvenih ustanova ove zemlje, što se vidi i diljem Europe, rekao je Papa. Spomenuo je i Ruđera Boškovića, rođenog u Dubrovniku. 
- Bošković je proučavao raznovrsne znanstvene grane, istaknuo je Sveti Otac, ali je istodobno imao strast za jedinstvom, što je, kako je rekao, tipično za katoličku kulturu. Zbog toga je osnivanje Katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj znak nade. Želim da ono pridonese ujedinjenju između raznih dijelova suvremene kulture, vrijednosti i identiteta vašega naroda, nastavljajući plodan crkveni doprinos povijesti plemenite hrvatske nacije, ustvrdio je Benedikt XVI.

18.40 Pitanje savjesti bila je središnja tema Papinog obraćanja osobama iz javnog i vjerskog života, jer kako je rekao, tema savjesti je „transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini".

- Naravno, mislim na Europu, istaknuo je Sveti Otac, "čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti na političko-institucionalnoj razini. Valja priznati i razvijati velika dostignuća modernoga doba, to jest, priznavanje i jamstvo slobode savjesti, ljudskih prava, slobode znanosti i time, slobodnoga društva, ali pri tom zadržati otvorenima razum i slobodu prema njihovu nadnaravnom temelju, kako bi se izbjeglo to da se ta dostignuća samo izbrišu, kao što nažalost nerijetko možemo ustvrditi, upozorio je Sveti Otac.

18.35 Papa je pozdravio predstavnike drugih crkvi i kršćanskih zajednica, kao i predstavnike židovske i muslimanske religije.

18.30 Papa Benedikt  XVI. u zagrebačkom HNK, nakon pozdravnih govora zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i dr. Nike Zuraka, obratio se svim prisutnima i pozdravio ih na hrvatskom jeziku. Posebno se zahvalio Puljiću i Zuraku na uvodnim riječima, ali i glazbenicima koji su ga, kako je rekao "dočekali univerzalnim jezikom glazbe. Za zgradu HNK-a je Papa rekao, da je "predivno kazalište znakovito mjesto" koje izražava hrvatski nacionalni i kulturni identitet. Nakon toga nastavio se obraćati na talijanskom jeziku. Njegove riječi prevodi mons. Juraj Kolarić.

18.20 Dr. Niko Zurak je pozdravio Svetog Oca u ime hrvatskog naroda izrazivši radost i zahvalnost predstavnika hrvatske akademske zajednice za ovaj susret. Zurak je spomenuo brojne hrvatske umjetnike i znanstvenike koji su ostavili vrijedna djela u Domovini i u inozemstvu, posebice one koji su djelovali u Vječnom gradu – Rimu.

18.15 "Dobro došli, Sveti Oče! Hrvatska Vas prima i pozdravlja raširenih ruku i radosna srca. Pri dolasku u zračnu luku osjetili ste, ne samo toplinu dana, nego još više toplinu naših duša koje Vam oduševljeno kliču i mole: neka je blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje". Tim je riječima mons. Želimir Puljić pozdravio Benedikta XVI, naglašavajući kako je njegova nazočnost među Hrvatima Božji blagoslov i dar hrvatskoj zemlji i narodu. Puljić je rekao da zgrada HNK nije imala ljepšeg događaja u svojoj povijesti.

18.00 Papa Benedikt XVI. u papamobilu iz Nuncijature došao je u zagrebački HNK gdje će se susresti s oko 700 osoba iz hrvatskog javnog i vjerskog života. Putem do zagrebačkog HNK-a papu su, dok se vozio u papamobilu pozdravljali građani.

Ključne riječi

Komentara 6

SA
sargu123
19:16 04.06.2011.

Jesu li oprali ruke nakon rukovanja ? Radi E-coli , mislim?

OB
-obrisani-
19:24 04.06.2011.

Papa u HNK-u: Hrvatska je oduvijek sastavnica Europe iako se to prema čekanju, puzanju i moljakanju pred EU granicom baš ne vidi i promječuje..

DK
dkatica2
19:42 04.06.2011.

hdz@hdz.hr ---------------- U posjeti nam je Poglavar milijardu i dvjesto milijuna ljudi , fala Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije