Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa u Beninu: Afrika je duhovna duša svijeta

Benedikt XVI. kazao da Afrika ima velikih problema koji, uostalom, postoje i drugdje u svijetu
18. studenoga 2011. u 16:30 6 komentara 5 prikaza
papa

Benedikt XVI. doputovao je danas poslije podne u Benin na obilježavanje 150. obljetnice evangelizacije te države i 40. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom. U zračnoj luci koja nosi ime čuvenog beninskog kardinala rimske kurije (Kardinal Bernardin Gantin) u Cotonou papu je dočekao predsjednik Benina Thomas Yayi Boni.

Benin je zemlja časnih tradicija s velikom poviješću, rekao je papa, te pozvao građane Benina da grade budućnost bez straha, ali pri tome ne smiju zaboraviti prošlost. Razvitak ne znači bezuvjetno pokorenje zakonima tržišta ili financija. Suvremenost ne mora značiti odustajanje od ljudskog dostojanstva, rekao je Benedikt XVI. u Beninu, na svom 22. putovanju izvan Italije u šest godina pontifikata.

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu u Benin papa Benedikt XVI. kazao je da Afrika ima velikih problema, koji uostalom postoje i drugdje u svijetu.

No, na tom kontinentu postoji “svježi humanizam i pokazuje vitalnost zbog koje možemo na njega računati”, rekao je papa naglasivši da je “Afrika duhovna duša svijeta”.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • moveax:

    Tu es Petrus.

  • -obrisani-:

    Papa gledao kako Kinezi pa poslije njih i Amerikanci dolaze u Afriku. Kinezi eksploatisu minerale a pojedini americki universiteti kupuju zemlju u Africi. Gledao sve to Benedikt pa veli, \"Eto i mene!\" Vatikan se nikad nije brinuo za Afriku. Britanija, ... prikaži još! Francuska i Portugal su desetljecima iskoriscavali jadne Afrikance a Vatikana to izgleda nije smetalo. A da se ne spominje belgijski diktator Leopold i njegovi zlocini u Kongu. Uvidio Papa da se svijet sastoji od korporacija koje su zamijenili uloge armija, pa odlucio i on da se ta njegova duhovna korporacija ukljuci u bitku.

  • mraf:

    Afrika je duhovna duša svijeta *********************************** Lako je nekima palamuditi! Afrika je najbogatiji kontinent na zemlji, posjeduje prirodne resurse u ogromnim kolicinama. Afrikanci su najsiromašniji stanovnici planete, njih 57% živi ispod granice siromaštva s manje od jednog dolara na dan. ... prikaži još! dan. Treba im dati „panem et circenses“, pa ce biti zadovoljni.... isto kao i mi.