Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji iz knjige

Papa: Spreman sam podnijeti ostavku u slučaju bolesti

papa
Reuters
22.11.2010.
u 11:21

Imam 83 godine. Bog mi daje snagu i imam odlične suradnike, ali sada uviđam da slabim, rekao je papa Benedik XVI.

Benedikt XVI. ne isključuje odlazak s Petrove stolice u slučaju bolesti. O ostavkama su razmišljali i njegovi prethodnici Pavao VI. i Ivan Pavao II. Papa Ratzinger ima 83 godine i u knjizi “Svjetlo svijeta”, u kojoj odgovara na pitanja njemačkog novinara Petera Seewalda,  kaže da ga snaga napušta.

– Imam 83 godine. Bog mi daje snagu i imam odlične suradnike, ali sada uviđam da slabim. Ako neki papa jasno shvati da nije sposoban fizički, psihički i duhovno obavljati svoje dužnosti, onda ima pravo, a u nekim slučajevima i obvezu, podnijeti ostavku – kazao je Benedikt XVI.

No papa Ratzinger odmah dodaje da su vremena teška i kako se u takvim situacijama ne smije bježati.

– Zbog toga sada zasigurno nije vrijeme za davanje ostavke. Upravo u teško vrijeme kao što je ovo treba se držati čvrsto i podnijeti tešku situaciju. To je moj pogled. Može se podnijeti ostavku u vrijeme mira ili ako se jednostavno više ne može ići naprijed. Ali ne može se pobjeći od opasnosti niti kazati kako bi se netko drugi trebao s njome sučeliti – kazao je Benedikt XVI.

A koja je, zapravo, papina moć? Ratzinger kaže da je Staljin imao pravo kada je kazao kako papa nema divizije.

Staljin je “imao pravo kada je govorio da papa nema divizija i ne može nikoga zastrašiti ili nešto nametnuti. S druge strane, ne posjeduje ni neko veliko poduzeće u kojem bi svi vjernici Crkve bili njegovi zaposlenici ili podređeni”, kazao je Benedikt XVI.. Ipak, dodao je da je papa de facto odgovoran za vjeru koja drži ujedinjenima ljude.

U knjizi, koja će u utorak biti predstavljena u Vatikanu, a iz koje je velike dijelove objavilo vatikansko glasilo L'Osservatore Romano, ali i drugi mediji u svijetu, Benedikt XVI. kaže da ima malo slobodnoga vremena koje provodi slušajući glazbu, a osim što gleda vijesti na televiziji pokoji put pogleda i neki film s DVD-a. Sviđaju mu se filmovi iz serije “Don Camillo e Peppone”, po romanu Giovannina Guareschija,  u kojima svećenika glumi Fernandel koji se u malom mjestu sučeljava s komunističkim gradonačelnikom Pepponeom koga glumi Gino Cervi.

Tko je Seewald, novinar koji je s Ratzingerom još kada je bio kardinal načinio dvije knjige intervjua i sada objavljuje treću s papom Ratzingerom? Kaže da je lakše bilo napraviti intervju s kardinalom Ratzingerom nego s papom Ratzingerom.
– Kardinal je kardinal, a papa je papa – kaže Seewald, koji ima 56 godina i nije bio stručnjak vatikanist. Seewald je bio aktivni marksist i zatim novinar, a tek je kasnije  otkrio svoje kršćanske korijene.

Ključne riječi

Komentara 29

OB
-obrisani-
12:51 22.11.2010.

83 godine i još radi. kad će u mirovinu??

OB
-obrisani-
12:52 22.11.2010.

Sirotinja, kad mora da radi i u 83 godine

MM
Mladen Miletić
12:51 22.11.2010.

Papa: Spreman sam podnijeti ostavku u slučaju bolesti, šta se čeka sa 83 i ZDRAV ? Božija volja trebalo bi radnike u Hrvatskoj natjerati da rade barem do 80 godine, jel kako vidimo Bog da slobodnu gumu nekima a drugimaa vjernicima samo goli ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije