Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa u Španjolskoj

Papa: Španjolska je zemlja s agresivnim sekularizmom

papa
AFP/Pixsell
06.11.2010.
u 16:44

To putovanje ima za Benedikta XVI. posebno značenje, jer je Španjolska od zemlje duboko ukorijenjene u kršćanstvo postala “antikrelikalna s agresivnim sekularizmom"

Potrebno je pronaći način za susret vjere i laiciteta, rekao je papa Benedikt XVI. koji je jučer stigao u dvodnevni posjet Španjolskoj. Stigavši u Santiago de Compostelu, prvu etapu svoga apostolskog putovanja u Španjolsku, Benedikt XVI. je najprije razgovarao s princom Filipom i njegovom suprugom Letizijom.

Žestoki antiklerikalizam

To putovanje ima za Benedikta XVI. posebno značenje jer je Španjolska od zemlje duboko ukorijenjene u kršćanstvo postala “antiklerikalna s agresivnim sekularizmom”, kakvom ju je ocijenio papa tijekom leta u zrakoplovu. Antiklerikalizma koji je sada na djelu usporedio je s onim koji je vladao 30-ih godina prošloga stoljeća, uoči građanskoga rata. To je nazvao novim sukobom vjere i suvremenosti.

– Na zapadu i u Europi potrebna je obnova vjere, a svaka zapadna zemlja na specifičan način proživljava taj problem – rekao je papa.

Ne samo materijalno

To vrijedi i za Španjolsku, zemlju koja je dala svece poput Ignacija Lojolskog i Tereze Avilske, kako je rekao papa, a danas se tu razvio antiklerikalizam. Nakon dolaska u Santiago de Compostelu, Benedikt XVI. pozvao je Španjolsku da “da novu čvrstinu svojim kršćanskim korijenima”. Naime, padom diktatorskog Francova režima, golem broj Španjolaca okrenuo se od vjere i Crkve jer su demokraciju, koja je tada zavladala, počeli izjednačavati sa sekularizmom.

Španjolska i Europa ne trebaju se brinuti samo o materijalnim potrebama ljudi nego i o moralnim i društvenim, kao i duhovnim i vjerskim potrebama, jer sve su te potrebe autentične za čovjeka i jedino s njima zajedno može djelovati za svoje dobro, rekao je Benedikt XVI.

Danas će Benedikt XVI. pohoditi Barcelonu, glavni grad Katalonije, te posvetiti baziliku Svete obitelji arhitekta Antonija Gaudìja.

Ključne riječi

Komentara 110

OB
-obrisani-
20:48 06.11.2010.

06.11.2010. u 20:41h scary je napisao/la: Lega imaju problem s refreshiranjem pa je to sad neko vrijeme i bit će još neko a ako želiš dulji komentar napiši na Notepadu pa ga prebaci u okvir!

UK
Ugo Kajvez
18:52 06.11.2010.

Ako turska može biti sekularna zašto ne i španjolska, .. pa i hrvatska, poljska, srbija .. itd, itd ....

FL
flok
19:42 06.11.2010.

@is pa špajolskom trenutno vladaju potomci onih što su ubijali svećenike i časne sestre i palili samostane u perodu 36.-39. a poslije onog \"No pasaran\" je generalisimus Franco rekao znameniti \"Hemos pasado\" iliti \"Prošli smo\" , to su činjenice iz povijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije