Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opća audijencija

Papa se obraća hodočasnicima samo na talijanskom

papa audijencija (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
27.03.2013.
u 13:17

Poliglot Franjo govori hodočasnicima na talijanskom jeziku. Dakle ne samo katehezu, već i pozdrave koji slijede upućuje na talijanskome jeziku, a onda ih spiker-svećenik pročita na jeziku hodočasnika koji su pristigli u Rim.

RIM – Hrvatski vjernici papu Franju, najvjerojatnije, neće čuti govoriti na hrvatskome jeziku tijekom općih audijencija srijedom. Na svojoj prvoj općoj audijenciji papa Franjo je danas na Trgu sv. Petra hodočasnike i iz drugih zemalja, pa i iz Španjolske, pozdravio na talijanskom jeziku.

Zatim je čitan prijevod njegove poruke upućene hodočasnicima iz drugih država, ali Franjo je svoje pozdrave upućivao samo na talijanskom jeziku. Poliglot Franjo govori hodočasnicima na talijanskom jeziku. Dakle ne samo katehezu, već i pozdrave koji slijede upućuje na talijanskome jeziku, a onda ih spiker-svećenik pročita na jeziku hodočasnika koji su pristigli u Rim.

– Papa ne želi stvarati preferencije jednog nad drugim jezikom – objasnio je zamjenik šefa ureda za tisak Svete Stolice otac Ciro Benedettini. Drži se, osim toga, kako na taj način Franjo želi učvrstiti svoju nakanu predstavljanja svoje službe gotovo isključivo kao službe Rimskog biskupa. I dalje izbjegava izraz pontifikat. Hoće li u nedjelju poželjeti sretan Uskrs na više jezika, kao što su to činili njegovi prethodnici, ili će i tom prilikom upotrijebiti samo talijanski jezik? U katehezi tijekom prve opće audijencije, Franjo se zadržao na obredima tijekom Velikog tjedna započetima slavljem na Cvjetnicu. Pozvao je kršćane, Crkvu, da izađu iz sebe i idu ususret drugim ljudima i svijetu.

– Bog je izašao iz sebe kako bi došao među nas. Isus je u nama i donosi nam Božju milosrdnost koja spašava i daruje nadu – kazao je Franjo i pozvao kršćane da izađu iz sebe iz „svijeta življenja vjere na umoran i rutinski način, od izazova zatvaranja u vlastite sheme koje na koncu zatvaraju vidike stvaralačke Božje akcije“.

Bog nije čekao da mi odemo k Njemu, već je On krenuo prema nama bez računice, bez mjera, kazao je Franjo, te objasnio Isusove riječi kada je kazao kako „lisice imaju svoje brloge i ptice svoja gnijezda, ali Sin čovjeka nema gdje polegnuti svoju glavu“. To je značilo da Isus nema svoga doma jer njegov su dom ljudi. Božja misija je otvoriti vrata svima, biti prisutnost Božje ljubavi.

Na koncu opće audijencije srijedom na Trgu sv. Petra pred više desetaka tisuća hodočasnika papa Bergoglio uputio je i svoj prvi međunarodni poziv. Pozvao je na prestanak građanskog rata koji uništava Srednjoafričku Republiku.

– Pozivam na hitni prestanak nasilja i pljačkanja, i da se što prije pronađe političko rješenje krize kojom bi se uspostavio mir i suglasje u toj dragoj zemlji koja je već predugo označena sukobima i podjelama – kazao je Franjo. 

>> Dobri papa s 'kraja svijeta': Kako je novi papa oduševio svijet

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije