Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa protiv opasnih izvora energije

Benedikt XVI.
09.06.2011.
u 14:25

Benedikt XVI. poziva na razmišljanja o zaštiti prirode bez političkih i ekonomskih interesa

RIM – Tragedija nuklearne elektrane u Fukushimi u Japanu navodi na razmišljanje o energetskim izvorima koji bi čuvali baštinu stvorenoga i ne bi bili opasni za čovjeka, upozorio je papa Benedikt XVI. govoreći šestorici novih veleposlanika pri Svetoj Stolici čije je vjerodajnice danas primio. – Potrebno je imati način života koji će čuvati okoliš te treba podupirati istraživanja i iskorištavanja energije sukladno zaštiti baštine stvorenoga ne dovodeći u opasnost ljude. To moraju biti politički i ekonomski prioriteti – kazao je papa, koji je spomenuo brojne tragedije koje su ove godine pogodile prirodu i narode.  

– Čovjek dolazi prije svega i to treba zapamtiti. Čovjekom, kojem je Bog povjerio velik dio upravljanja prirodom, ne smije dominirati tehnika, on ne smije postati objektom. Ta spoznaja treba navesti države na zajednička razmišljanja o bliskoj budućnosti Zemlje, o njihovoj odgovornosti prema našim životima i prema tehnologijama – drži papa Joseph Ratzinger.

Zbog toga je potrebno “zauzeti potpuno drugačiji pristup prirodi, koja nije jedino prostor za iskorištavanje”, već je ona “prirodno mjesto rođenja čovjeka, praktički je njegova kuća”,  kazao je  papa i poželio promjenu mentaliteta kako bi se brzo došlo do “umjetnosti u življenju u zajednici koja bi poštovala savez između čovjeka i prirode, a bez čega bi ljudska obitelj mogla nestati”.

Benedikt XVI. poziva vlade na zauzimanje u zaštiti prirode, kojoj treba pomoći u izvršenju njezine uloge za preživljavanje čovječanstva. A to zauzimanje bi trebalo, prema papinu mišljenju, biti provedeno kroz Ujedinjene narode. Razmišljanja o zaštiti prirode ne smiju biti “zamračena političkim ili ekonomskim interesima koji su slijepo partizanski”, iznosi  Ratzinger, koji drži kako i tehnici treba pronaći pravo mjesto kako ona ne bi prouzrokovala ekološke i društvene katastrofe. Tehnika koja dominira čovjekom oduzima mu čovječnost te je stvorila takav hedonizam da utječe na egoističko ponašanje.  

Papino upozorenje o potrebi očuvanja prirode dolazi dva dana prije referenduma na kojem će se u nedjelju i ponedjeljak Talijani izjasniti jesu li za ili protiv nuklearne energije i za ili protiv privatizacije vode.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar kobra11
kobra11
17:30 09.06.2011.

09.06.2011. u 17:27h kobra11 je napisao/la: Papo sto ne odresis kesu u razvoj novih izvora energije. Sto ne napravite neku Vetrenjacu ili solarne panele u suncanim oblastima i predate ljudima na koriscenje. I onako ste se nakrali previse od ovog covecanstava kroz vekove. .. zavoravio sam dodati pozovi Stockholma on je vrsni inzinjer i poznavalac energetitike pogotovo poznaje naizmenicne struje Dr de Bolonge.

Avatar kobra11
kobra11
18:18 09.06.2011.

09.06.2011. u 18:01h kobra11 je napisao/la: Linkovi se brišu, takvo je pravilo - ADMIN ........... i to selektivno pravo . jer se uskracuje istina onda idemo ovako da li je buducnost u magnetima \"Perendev magnetski motor\" ima na ************ nema********** nema link

Avatar kobra11
kobra11
17:27 09.06.2011.

Papo sto ne odresis kesu u razvoj novih izvora energije. Sto ne napravite neku Vetrenjacu ili solarne panele u suncanim oblastima i predate ljudima na koriscenje. I onako ste se nakrali previse od ovog covecanstava kroz vekove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije