Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa poziva na promjene u Crkvi na Zapadu koji se dekristijanizira

Više nismo u režimu kršćanstva jer vjera, posebice u Europi, ali i u velikom dijelu Zapada, ne predstavlja više očitu pretpostavku zajedništva, i još gore od toga, često je zanijekana, ismijana, marginalizirana i izvrgnuta ruglu, komentirao je papa Franjo
21. prosinca 2019. u 14:21 7 komentara 476 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Papa Franjo pozvao je u subotu Rimsku kuriju na "duboku promjenu mentaliteta" u kontekstu Zapada koji se dekristijanizira, posebice u Europi.

papa Franjo UKINUTA TAJNOST Papa ukinuo tajnost u slučajevima seksualnog iskorištavanja djece

"Nismo u kršćanstvu, nismo više! Danas više nismo jedini koji stvaraju kulturu, ni prvi, niti najslušaniji", rekao je Papa u tradicionalnim željama Kuriji, koja se može opisati kao vlada Katoličke crkve.

"Više nismo u režimu kršćanstva jer vjera, posebice u Europi, ali i u velikom dijelu Zapada, ne predstavlja više očitu pretpostavku zajedništva, i još gore od toga, često je zanijekana, ismijana, marginalizirana i izvrgnuta ruglu", komentirao je Papa pred glavnim kardinalima.

Papa Franjo
1 / 13
Papa Franjo

"Epohalna promjena" obvezuje na "promjenu pastoralnog mentaliteta", naglasio je Papa, koji se nakon što je izabran 2013. obvezao na reformu internih struktura Kurije, redovno inzistirajući na promjeni načina razmišljanja u zatvorenom krugu Katoličke crkve.

Pope Francis visits Thailand Pope Francis visits the Apostolic Nunciature in Bangkok, Thailand November 20, 2019. SVETI OTAC DARIVATELJ Papa Franjo siromašnima poklonio palaču iz 19. stoljeća

Papa se ipak i dalje suočava s ustrajnom tradicijom neovisnosti velikog broja odjela Kurije koji se protive većoj kontroli njihovih financija. Papa je osnovao nove "dikaterije" (ministarstva), posebice za komuniciranje, kako bi se bolje odgovorilo na "široko rasprostranjenu digitalnu kulturu".

Papa Franjo je također upozorio protiv rigidnosti i iskušenja vraćanja u prošlost, u trenutku kada treba "pokrenuti značajne promjene".

Papa Franjo GOVOR POLITIČARIMA: Papina uzbuna u Tajlandu zbog seksualnog turizma

Odaslavši strelicu protivnicima njegovih reformi, među kojima su i oni u u Rimskoj kuriji, Papa je opisao rigidnost "koja se rađa iz straha od promjene". "Rimska kurija nije tijelo odvojeno od stvarnosti", istaknuo je Papa koji drži da promjena mora biti duboka i ne bi se smjela ograničiti na novo ruho a da stvari bazično ostanu iste. "Rimska kurija je živo biće", dodao je Papa.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar Foton
  Foton:

  Pa ogroman broj vjernika je napustio katolicku crkvu davno prije izbora ovog Pape. . Celibat, zabrana rasteve braka, pa i abortusa u bilo kojoj situciji se protivi zdravom razumu, i ljudi napustaju crkvu, narocito oni koji su sposobni razmisljati vlatitom glavom.

 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Ovaj ˝papa˝ je najobičnije soroševo potrčkalo, sačuvaj nas Bože promjena pod njegovom dirigentskom palicom

 • Najam krova:

  Vrijeme je dvostruko brže od crkve. U glavama vodećih crkvenjaka (čast iznimkama) je 17. stoljeće.