Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKE I IMENOVANJA IZ VATIKANA

Papa osnovao Sisačku i Bjelovarsko-križevačku biskupiju

Vlado Košić
Mišo Lišanin
05.12.2009.
u 18:11

Hrvatska sada ima 17 biskupija. Ima 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj danas je priopćila da je papa Benedikt XVI. istog dana donio odluke o utemeljenju Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije koje su nastale podjelom Zagrebačke nadbiskupije.

Papa je istodobno imenovao i njihove prve biskupe. Tako je sisački biskup postao mons. Vlado Košić, dosadašnji pomoćni biskup zagrebački, a bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, dosadašnji generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

Sadašnja župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku bit će katedrala Sisačke biskupije, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska, bit će zaštitnik nove biskupije.

Sadašnja župna crkva svete Terezije Avilske u Bjelovaru bit će katedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije, a sadašnja crkva Svetoga Križa u Križevcima bit će konkatedrala. Sveti Marko Križevčanin, svećenik i mučenik iz Križevaca, bit će zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat). Ima 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa. Ukupno ih je 23.

Ključne riječi

Komentara 9

MI
miroz
10:12 06.12.2009.

Pozdravljam osnivanje još jedne biskupije i postavljanje još jednog biskupa! Mozda ce sada oni koji ima treba novac za lijek taj novac i doc jer ce svi biskupi zajedno sjesti i odluciti da bi mogli narodu i pomoci djelom, a ne samo riječju. Jer oni su tu da pomognu potrebitom ocu koji nema novaca da prehrani obitelj, oni su tu da pomognu majci da dobije skupi lijek kako joj sin ne bi rastao bez majke, oni su tu da upozore na iskorištavanje ljudi, majki, djece. Oni su tu jer mi vjerujemo u Njega i Njegovu riječ, te da su oni tu da čine djela po Njegovoj Rijeći!

OB
-obrisani-
21:54 05.12.2009.

E moj narode neuki ! Eto Papa Vas uci i da se molite pod tudjom cizmom !!

IW
iwek
23:12 05.12.2009.

Hvala Bogu! Sada na 4 milijuna katolika u Hrvatskoj imamo 23 biskupa jednako kao što Hrvatska Vojska ima djelatnih generala! Sve će to narod nahraniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije