Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Papa na udaru zbog obračuna s pedofilijom

28.08.2018.
u 00:01

Sociolog religije Ivan Markešić analizira nastup pape Franje u Irskoj gdje je on za seksualna zlostavljanja djece zatražio tek Božji oprost

Potrebno je odmah na početku ovoga teksta reći da seksualna zlostavljanja djece i mladih nisu samo i isključivo ‘u nadležnosti’ službenika gotovo svih vjerskih organizacija (kršćanskih – posebno katoličkih i pravoslavnih, zatim islamskih, židovskih, budističkih i hinduističkih), ona su kako naš hrvatski tako i europski i svjetski svakodnevni društveni problem i događaju se u gotovo svim društvenim segmentima, ponajviše u obiteljima i u najužem krugu prijatelja, zatim u školama, odgojnim i sportskim ustanovama te dječjim i učeničkim domovima, sirotištima i drugim ustanovama koje se brinu o djeci.

Međutim, u svim tim institucijama, kao i u Katoličkoj crkvi i njezinim odgojnim institucijama, o kojima se u posljednje vrijeme najviše govori, uvijek se i do kraja nastoji zataškati takve slučajeve zlostavljanja, čineći sve da bi se zaštitilo instituciju, a ostavljajući po strani pojedinca i njegove frustracije i traume. U prikrivanju tih zlodjela sudjeluju gotovo svi, počevši od roditelja, rodbine, prijatelja do odgojitelja i učitelja, policije i sudaca, svećenika i časnih sestara.

Međutim, ako je tako, zašto je Katolička crkva unatoč toliko velikome broju svećenika i biskupa koji uistinu besprijekorno i na opće dobro društva i ljudske zajednice obnašaju svoje svećeničke i biskupske službe, postala zbog pojedinačnih seksualnih skandala na neki način odlagalište smeća pa sve što se u svijetu događa na području toga devijantnog ponašanja svaljuje na njoj na teret?

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo: 

>>Premijer Irske Leo Varadkar: Irska više nije ista, vrijeme je da se Crkva makne iz centra društva

>>Radnici Uljanika pred Vladom: Škveranima dvije plaće, za dalje nema rješenja

>>Reportaža iz L'Aquile: Potres ga je sravnio, danas je najsigurniji grad u EU

>>Voćari uvoze Ukrajince jer nema domaćih berača

>>Ratko Matijević: Žene zbog loših iskustava ne žele više rađati, liječnici to mogu ispraviti

 

 

Ključne riječi

Komentara 28

JO
jocoudriga
05:36 28.08.2018.

Organizaciju koja smatra normalnim seks sa djecom treba bojkotirati i ukinuti.

NE
nemanatrag
05:23 28.08.2018.

Ništa nova u najstarijem i najvećem pedofilskom lancu...pape dolaze i prolaze pedofilija ostaje.

IL
ildefonsa
21:56 27.08.2018.

Zbog svog stava prema pedofiliji Papa može biti jedino na udaru pedofila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije