Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa u Hrvatskoj

Papa na molitvi s 25.000 mladih vjernika: Grlim vas kao djecu!

madeleine zima
Reuters
04.06.2011.
u 17:16

Ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, poručio je Sveti Otac okupljenima

Oko 25.000 mladih dočekalo je papu Benedikta XVI. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Nekoliko minuta prije 19.30 sati papa se pojavio na Trgu, a papamobilom prošao je kroz ushićenu gomilu mladih. Uzvikivali su mu "Papa mi te volimo!". Gradonačelnik Milan Bandić papi je simbolično predao ključeve grada Zagreba. 

Papa se na početku svoga govora mladima obratio na hrvatskom jeziku i kazao kako je sretan što se nalazi na Trgu bana Jelačića. Svoja svjedočanstva mu je potom ispričalo dvoje mladih nakon čega je papa Benedikt XVI. počeo svoj govor na talijanskom jeziku.

- Osobito sam zadovoljan sto sam ovdje s vama, na ovom povijesnom trgu koji je srce grada Zagreba. Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu cesto prevladava svakodnevna vreva. A sada ga vaša nazočnost gotovo pretvara u hram, čiji je svod samo nebo - kazao je papa.

- Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja! To je vrijeme velikih obzora, snažno
življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i patnje - poručio je mladima Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI. povukao se na nekoliko trenutaka kako bi odjenuo liturgijsko ruho te nastavio večerašnje bdijenje s mladima koji su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu.

- Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načinu života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine! - rekao je Sveti Otac okupljenima.

- Cijeli nas život hod je prema Jednoj i Trojednoj ljubavi koja je Bog. Tako možemo živjeti u sigurnosti da nikada nećemo biti napušteni. Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga! - kazao je papa Benedikt XVI. na kraju svog obraćanja.

Papa je nakon molitve otišao u papamobilu s Trga bana Jelačića uz pratnju pjesme "Krist na žalu" koju je napisao papa Ivan Pavao II.

Oko 18 sati nebo se smilovalo te je kiša prestala. Na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića pristižu tisuće mladih koji se okupljaju kako bi sudjelovali na bdijenju s papom Benediktom XVI.  Dva sata prije početka bdijenja, u središtu Zagreba okupilo se gotovo 15.000 mladih koji naoružani kabanicama svih boja i oblika nestrpljivo čekaju papin dolazak. Za bdijenje je podijeljeno ukupno 23.500 ulaznica, a s obzirom na to da pristiže sve više ljudi, do 19.30 sati, kada počinje bdijenje, podjednak će broj ljudi sasvim sigurno okupirati glavni zagrebački trg.Bdijenju će se moći nazočiti i ispred katedrale, gdje su postavljeni videozid i razglas.

Unatoč kiši i jakim pljuskovima okupljeno mnoštvo nestrpljivo čeka dolazak Svetog Oca, a vrijeme krate pjevajući vjerske pjesme. Šaleći se na račun kiše, iz mase se čuje i pjevušenje "Should I stay or should  I go", poznate pjesme grupe The Clash. Među tisućama mladih susreli smo i grupu iz Makedonije koja je u Zagreb došla kako bi vidjela papu, a nisu skrivali uzbuđenje jer će danas prvi put uživo vidjeti Svetog Oca.

Prije bdijenja s mladima papa se u Hrvatskom narodnom kazalištu susreo s predstavnicima civilnog društva, politike, znanosti, kulture i poduzetništva, diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima.

>>Sveti Otac: Od samih početaka vaš narod pripada Europi

Komentara 321

OB
-obrisani-
21:34 04.06.2011.

Ipak vas su mladi zajebali.

OB
-obrisani-
02:35 05.06.2011.

ADMINE ZASTO ne brises proste komentare???

OB
-obrisani-
18:09 04.06.2011.

svi bi vi bili VATIKAN da mozete,heheeheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije