Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JMJ U MADRIDU

Papa ispovjedio četvoro mladih u Madridu

papa u Madridu
20.08.2011.
u 11:19

Benedikt XVI. je saslušao ispovjed dvije djevojke i dva mladića, što je prvi puta da papa ispovjeda

MADRID – Papa Benedikt XVI. je danas ujutro u parku Jardines del Buen Retiro u Madridu ispovijedio četvoro mladih sudionika 26. Međunarodnih dana mladeži (JMJ). To je prvi puta da je Papa za vrijeme Međunarodnih dana mladeži saslušao ispovijed i dao oprost mladima. Benedikt XVI. je saslušao ispovijed dvojice mladića i dvije djevojke. Dvoje se ispovjedilo na francuskome jeziku, jedan na španjolskome jeziku, a jedan od četvoro mladih je bio iz Švicarske. Oni su odabrani, izvlačenjem, među svim ladima koji su izrazili želju da ih Papa ispovijedi. Benedikt XVI. je bio s njima oko pola sata.

U tom madridskom parku se od 14. kolovoza, a u povodu Međunarodnih dana mladeži  koji se zaključuju 21. kolovoza,   održava svećanost oprosta (Fiesta del Perdón), koja omogućuje mladima da se ispovjedaju u bilo koje doba dana i noći u 200 pokretnih ispovjedaonica. Oko 2000 svećenika sluša ispovjedi mladih na sedam jezika, a podsjetimo kako je u povodu JMJ-a madridski nadbiskup kardinal Antonio Maria Rouco Varela odredio kako će svi koji će ispovjediti pobačaj biti odriješeni izopćenja. Odluku da se može odriješiti grijeha dobrovoljnog prekida trudnoće, a koji predviđa automatsko izopćenje iz Crkve,  donose biskupi, koji mogu za to, u posebnim prilikama, autorizirati svećenike.

Iz parka s ispovjedaonicama, Benedikt XVI. je u papamobilu stigao u madridsku katedralu (Santa María la Real de la Almudena) gdje je predvodio svećanu misu s više od tisuću redovnicima i redovnicama iz cijelog svijeta. Papa je u homiliji zatražio od svećenika da budu bilu nemoćnih i siromašnih s jednostavnošći i požrtvovnošću.

„S tim izazovom morate se sučeliti  bez kompleksa“, poručio je Papa svećenicima i naglasio kako se „ne smiju zastrašiti od okolice u kojoj se želi isključiti Boga i u kojoj su moć, posjedovanje i zadovoljstvo glavni kriteriji na kojima počiva postojanje“.

Benedikt XVI. je kazao kako će takvo društvo često prezirati svećenike, ali ih to ne smije obeshrabriti u podupiranju onih koji „stvarno traže Boga, istinu i pravdu“.  

Stotine tisuća mladih iz cijeloga svijeta došlo je na ove dane mladeži u Madrid. Na sinoćnjem križnom putu ulicama Madrida bilo je oko 600 tisuća mladih. Krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik Ivana Pavla II., koji je 1986. započeo okupljati mlade iz cijeloga svijeta, kardinal Stanisław Dziwisz, je u Madridu izjavio kako je započela nova evangelizacija Europe. “Madridski skup mladih je važan trenutak ne samo za Španjolsku, već i za cijelu Europu jer pokazuje rast nove generacije katolika”.

Dok se sinoć odvijao Križni put, “indignados” su na drugoj strani Madrida, pokraj željezničke postaje Atocha prosvjedovali zbog nasilne intervencije policije protiv njih tijekom prosvjeda u srijedu protiv papina boravka u Španjolskoj za koji, kažu, će država potrošiti sto milijuna eura.  Španjolska javna televizijska postaja, TVE, je objavila keko je kod Atoche bilo tisuću prosvjednika, a na križnom putu šesto tisuća mladih.

Mediji prenose kako je Benedikt XVI. tijekom razgovora sa španjolskim premijerom Joseom Zapaterom, koja je jučer poslije podne primio u apostolskoj nuncijaturi u Madridu,  izrazio  zabrinutost zbog  sve češćih ksenofobičnih pojava u Europi. Takva držanja dovode pokolja koji je 22. srpnja u Norveškoj izvršio desničar Behring Breivik ubivši 69 mladih.

Ključne riječi

Komentara 41

SI
sinaj
14:47 20.08.2011.

Katolička mladež svakako obećava da ipak nije sve otišlo k vragu.

OB
-obrisani-
14:48 20.08.2011.

Ali mladima je ispran mozak po sistemu to je bilo odavno . Ali politika vatikana i dalje ista . Cak je perfidnija sto je mnogo teze otriti. Ali kad se zna istorija da se lako naslutiti sta se valja iza brda

MA
markovina
13:53 20.08.2011.

Nekada davno bogataši su mogli za veliki novac kupiti oprost grijeha. Papa sada ovlašćuje svoje svećenike da mogu davati oprost za pobačaj. Znači li to da je on veći od Gospodina Boga. A jesi se proslavio Benedikte 16. Skini i Krista pa se ustoliči na njegovo mjesto. Eto, polako i postepeno, sam Papa nam govori da Boga ima onda i onoliko koliko njima treba te nas tjera da bistrije razmišljamo. Ova današnja Crkva sve više sliči na jednu američku interesnu sektu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije