Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto M. Srakića

Papa imenovao novog đakovačkog i osječkog nadbiskupa

Đuro Hranić novi nadbiskup đakovačko-osječki (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
18.04.2013.
u 12:26

- Molim da mi oprostite sve ono što nije bilo dobro – kazao je mons. Marin Srakić obraćajući se svećenicima okupljenima na imenovanju novog nadbiskupa.

Dojučerašnji pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić od danas je novi nadbiskup đakovačko-osječki. Za njega se, kako je u Đakovu objavio apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, odlučio novi papa Franjo.

– Sveti je Otac Franjo izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga – rekao je nuncij D'Eerrico, dodavši da je osobno zaista zahvalan papi što je mons. Hranića izabrao za nasljednika mons. Marina Srakića.

– Poznajemo se već nekoliko godina; uvijek sam čuo puno dobra o vama i – rekao bih još više – mogao sam se uvijek diviti vašim ljudskim i pastoralnim darovima. Vi ste izabrani sin ove Metropolije i već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja. Ovih mjeseci mojeg služenja u Hrvatskoj mogao sam isto tako konstatirati još više koliko je cijenjen vaš dragocjen doprinos koji ste dali mons. Srakiću kao pomoćni biskup. Sve nam to pomaže da gledamo s povjerenjem posao koji vas čeka, u zahtjevnoj službi kao nadbiskupa i metropolita. Zasigurno možete računati na našu molitvu, za sretan uspjeh vaše misije i za dobro naroda Božjega koji Vam je povjeren – rekao je nuncij novom osječko-đakovačkom nadbiskupu te zahvalio svima koji su surađivali s nuncijaturom u njegovu izboru.

– Prošlih mjeseci željeli smo prikazati Svetoj Stolici potpuniju sliku stanja i potreba nadbiskupije i iznad svega kvalitete koje su se tražile za novog nadbiskupa. Dakle, kada smo obavljali konzultacije prepisane Kanonskim zakonom, znali smo dobro da su osobe kojima smo se obraćali zauzete mnogim dužnostima. Ali vjerovali smo da će oni obaviti također i tu službu najbolje što mogu; i iznad svega, da će to učiniti s osjećajem crkvene odgovornosti. I tako smo danas došli do imenovanja novog nadbiskupa, a to je bilo moguće zato što smo naišli na otvorenost i veliku ozbiljnost koja je za primjer, kako se izišlo u susret našim zahtjevima. Zato osjećam dužnost reći svima: hvala, hvala od srca, neka vas Gospodin nagradi! – rekao je nuncij D'Errico, koji je posebno zahvalio dosadašnjem nadbiskupu mons. Marinu Srakiću, koji odlazi u zasluženu mirovinu.

- Molim da mi oprostite sve ono što nije bilo dobro – kazao je mons. Marin Srakić obraćajući se svećenicima okupljenima na imenovanju novog nadbiskupa. Svom je nasljedniku poručio kako su pred njim teški zadaci i velika odgovornost.

– Nadali smo se zajedno s mons. Srakićem da će imenovanje novog nadbiskupa biti 24.ožujka ove godine, budući da se tada navršavala 23. obljetnica njegova biskupskog ređenja. Unatoč svemu, to nije bilo moguće zato što je u međuvremenu, kao što znate, Sveti Otac Benedikt XVI. dao ostavku i očekivalo se imenovanje novog pape. Dakle, papa Franjo prošlih je dana ispitao čitavu dokumentaciju koja je bila prikupljena i izlazeći ususret želji mons. Srakića, prihvatio je njegovu ostavku pastoralne uprave Đakovačko-osječkom nadbiskupijom – objasnio je nuncij D'Errico.

Srakić će dužnost nadbiskupa obavljati sve do ceremonije prijenosa vlasti, koja će najvjerojatnije biti 8. lipnja.

Najljepše mu je razdoblje u službi bilo, naveo je, biskupijska sinoda. 

- Papin je posjet bio lijep, ali to je kao vatra koja plane pa se ugasi. No, želim da zaista traje ono što je sinoda pokrenula – kazao je on, dodajući kako je najveće zlo bio rat koji je razorio obitelji, ali i pojedince i župe. U mirovini će se posvetiti svojim hobijima, a to su istraživanje u arhivu i pisanje.

Potrebe za novim pomoćnim biskupom za sada, rečeno je, nema.  Novi nadbiskup Hranić upravo Srakića smatra najzaslužnijim za imenovanje. 

- Vi ste me pratili od moje 17. godine, dočekali ste me kao rektor u sjemeništu. Osjećam se uistinu Vašim sinom i dužnikom – zahvalio mu je mons. Hranić.

>>Papa Franjo imenovao osam kardinala za obnovu rimske kurije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije