Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikanleaks

Papa Franjo zbog špijuna zapise sada šalje samo na USB-sticku

papa franjo
Reuters/PIXSELL
03.11.2015.
u 19:31

Izlaze dvije knjige – “Križni put” i “Škrtost” – koje rasvjetljuju ekonomska i financijska poslovanja Svete Stolice

        Petrov novčić, prilog za papu koji se prikuplja na blagdan svetih Petra i Pavla (29. lipnja), troši se uglavnom za održavanje vatikanskog aparata. Vatikan samo u Rimu ima vrijednost u nekretninama (stambenim zgradama, a ne crkvama) od najmanje 2,7 milijardi eura, a službeno se iznosi mnogo manja vrijednost.

Račun u vatikanskoj banci IOR ima još papa Pavao VI., koji je umro prije 37 godina.To su samo neki detalji iz dvije knjige – „Križni put“ novinara Gianluigija Nuzzija i „Škrtost“ novinara Emiliana Fittipaldija, koje su spominjane uz istragu u Vatikanu gdje su uhićeni španjolski mons. Lucio Angel Vallejo Balda (54), bivši tajnik Perfekture za ekonomska pitanja, te talijanska lobistica Francesca Immacolata Chaouqui (33), koja je u kućnom pritvoru jer je počela surađivati s istragom.

Oboje su bili članovi komisije za rasvjetljavanje vatikanskih ekonomskih i financijskih poslovanja koju je papa Franjo osnovao u srpnju 2013., ali nisu ušli u novu, osnovanu u ožujku 2014. pa su razočarani navodno iznijeli iz Vatikana neke povjerljive dokumente. Inače, Franjo je gotovo potpuno „izbrisao“ papire i zapise i šalje ih uređajima za pohranu podataka (USB) koji su bijeli i s papinskim grbom te iz njegove sobe u domu Santa Marta do određenih vatikanskih dikasterija „putuju“ u zapečaćenoj omotnici.     

>> Zbog curenja informacija uhićene dvije osobe u Vatikanu

Komentara 6

LA
LANA555
01:05 04.11.2015.

Bas je dobar Papa .Tako je to u zivotu budi dobar posten i zali nemocnog .To mnogima ne odgovara ne pase.Sve to bog vidi i cuje.

KO
korisnik1423
21:45 03.11.2015.

gdje su nestali pravi pape poput pija IX ili lava XIII, tužno

Avatar EI Indio
EI Indio
19:55 03.11.2015.

Jadni papica nemože više da falsifikuje, da ga ne otriju. Kakva je to crkva kada mora da krije informacije. Očito da je papina družina, družina mafijaša i tajnih špijuna kad se moraju skrivati zapisie moraju skrivati zapisi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije