Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kanonizacija

Papa Franjo proglasio sveticama dvije palestinske časne sestre

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
17.05.2015.
u 13:43

- One su shvatile što znači zračiti Božju ljubav, kazao je Franjo.

Tijekom svečane mise na Trgu sv. Petra papa Franjo kanonizirao je danas četiri časne sestre, među kojima su dvije Palestinke, jedna Francuskinja i jedna Talijanka.

Dvije časne sestre, Mariam Baouardy i Mari Alfonsina Gatas, prve su svetice Palestinke, a svečanoj misi prisustvovao je i palestinski predsjednik Abu Mazen. Mari Alfonsina Danil Ghattas rođena je u Jeruzalemu 4. listopad 1843. i umrla je u Ain Karemu, pokraj Jeruzalema, 25. ožujka 1927. Utemeljiteljica je Kongregacije časnih sestara presvete krunice Jeruzalemske, a papa Benedikt XVI. ju je proglasio blaženicom 22. studenog 2009.

Mariam Baouardy (časna sestra Marija od Propetog Isusa) rođena je u Ibillinu u Galileji 5. siječnja 1846. i umrla je u Betlehemu 26. kolovoza 1878. Beatificirao ju je Ivan Pavao II. 13. studenog.

Druge dvije česne sestre koje je kanonizirao papa Franjo su francuska časna sestra Giovanna Emilia De Villeneuve (1811.-1854.), koja je svoj život posvetila pomaganju siromašnih i bolesnih, te talijanska časna sestra Maria Cristina Brando (1856.-1906.) koja je sebe darovala drugima.

Za palestinsku časnu sestru Mariju Baouardy, papa Franjo je kazao da je bila „instrumentom susreta s muslimanskim svijetom“. Dok je za drugu palestinsku časnu sestru Mariju Alfonsinu Danil Ghattas kazao kako je bila svjedokinjom blagosti i jedinstva.

- One su shvatile što znači zračiti Božju ljubav. Primjerom su koliko je važno da budemo odgovorni jedni za druge, da živimo u službi drugoga, kazao je Franjo.

- Misija navještavanja uskrslog Krista nije individualna zadaća, već ju treba živjeti u zajednici svjedočeći jedinstvo među nama i ljubav prema svima, kazao je Franjo tijekom mise.

>>Žene u Vatikanu isto plaćene kao muškarci

Komentara 5

JA
jasno
14:21 17.05.2015.

papa i vatikan su ovih dana priznali Palestinsku drzavu, katolici bi trebalo da u cijelom svijetu zatraze da ukupacija palestine prestane, a da izrael ne krsi sva prava koja vec vise od 70 godina teroristick okupatorski krsi

Avatar majkomila22
majkomila22
14:19 17.05.2015.

Još šaltera..jedan za duše u čistilištu,jedan od brze pomoći,jedan od grijeha,jedan od kardiovaskularnih bolesti itd...Morate navesti za što su one opredjeljene,da ne bude " a nisam ti ja za to,moraš otići na šalter br. 827,sv. Lucija je za to.."

Avatar CroaticusϮ
CroaticusϮ
03:50 18.05.2015.

'Tko sam Ja da proglasim nekog svetim'?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije