Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deseto putovanje izvan Italije

Papa Franjo prodrmao Ameriku

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
27.09.2015.
u 18:55

Papin dolazak s Kube u SAD ima dodatnu simboliku za odnose dviju zemalja

Svi mogu imati stan, posao, zemlju i slobodu, a rat je negacija svih prava, kazao je papa Franjo na Glavnoj skupštini UN-a u New Yorku. Zaštitimo obitelj, brinimo se o njoj, jer o obrani obitelji ovisi naša budućnost, kazao je Franjo u Philadelphiji gdje je prisustvovao svjetskom skupu obitelji i odakle će 28. rujna ujutro otići u Rim. To deseto putovanje izvan Italije pape Franje, koji je od 19. do 28. rujna boravio na Kubi i u SAD-u, svakako je, osim što je bilo najdulje do sada, izuzetno važno. Stigao je u SAD iz Kube, a to putovanje i simbolički potvrđuje nove odnose između dviju država, a za čiju uspostavu je zaslužan upravo prvi papa Južnoamerikanac.

Franjin boravak u SAD-u uzdrmao je Amerikance, ali i Crkvu. “Budućnost Crkve, u društvu koje se brzo mijenja, zahtijeva veće sudjelovanje laika, žena i redovnica”, kazao je Franjo. Biskupi u središtu svega, već moraju biti u službi čovjeka, poručio je. Priroda, žene, djeca, pa i muškarci nemaju valjanu zaštitu zbog lošeg vladanja i mnogih lažnih prava, upozorio je Franjo u govoru u UN-u i naglasio kako su “ekonomsko i socijalno isključivanje totalna negacija ljudskog bratstva i težak napad na ljudska i prirodna prava. Siromašni su odbačeni, prisiljeni živjeti od otpada, a ti fenomeni predstavljaju ‘kulturu otpada’”.

Ukinite smrtnu kaznu, prekinite trgovinu oružja, zaštitite okoliš, pobrinite se za siromašne i promičite socijalnu pravdu, poruke su koje Amerikanci ne vole slušati, ali su ih čuli u Kongresu iz usta pape Franje. Poslije govora u Kongresu, papa Franjo je otišao na susret s beskućnicima u Washingtonu i kazao: “Ne može se naći društvenog ili moralnog opravdanja za nedostatak domova”. Kada se čuje nešto takvo svi bi se doista mogli zapitati kako to da uz toliko stanova ima i onih koji spavaju na cesti?

Papa je u Kongresu pozvao na prevladavanje sučeljavanja među strankama što paralizira vlade i vladare i otežava donošenje odluka za opće dobro. Političari na sve gledaju u crno-bijeloj tehnici. Gledanje na sve kao samo “na dobro ili zlo, ili na pravednike i grešnike”, kako je kazao Franjo, ne pomaže izlječenju rana današnjice. “Znamo da u težnji da se oslobodimo od vanjskog neprijatelja možemo biti u iskušenju da alimentiramo unutarnjeg neprijatelja. Imitirati mržnju i nasilje tirana i ubojica najbolji je način da se preuzme njihovo mjesto”, kazao je.

Franjo se u Bijeloj kući susreo s Barackom Obamom, predvodio je misu u Madison Square Gardenu, bio je u Haarlemu, nekada crnačkoj četvrti u koju bijelci nisu mogli stupiti, a u Central Parku, na Manhattanu, pozdravilo ga je 80.000 ljudi. Postao je zvijezda, a u Philadelphiji su mu pjevale zvijezde, među kojima i Aretha Franklin, kraljica soula.

>> Predsjednik čuo Papu i najavio ostavku

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
19:59 27.09.2015.

Ukidanje smrtne kazne,trgovina oruzjem,beskucnici itd,tesko se oni mogu civilizirati.A vise te ljudi docekalo u maloj drzavici BiH nego u Americi od 320 milijuna.Ameri samo vijeruju u novac.

Avatar superhik74
superhik74
21:06 27.09.2015.

Nako sto je Amerika "prodrmala" Juznu Ameriku organiziranjem "smjena rezima" u 1952 u Kubi, Brazilu 1964, Cileu 1973, Urugvaju 1973, Argentini 1976, Venecueli 1992 itd. itd. i to samo nakon II svjetskog rata, vrijeme je bilo da i njih )barem govorom) netko "uzdrma" iako se radi o tipovima s obrzom od dzona od cipele tako da ne vejrujem da su se "uzdrmali".

DU
Deleted user
19:51 27.09.2015.

Boli ona stvar amere za papu Franju, vjeru i deset zapovijedi božjih, sramota da se u gradu od nekoliko desetaka miliona stanovnika u NY sakupi njih 80 000 tisuća sve govori o njihovoj materijalnoj glumi o zeki, Božiću, purici itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije