Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Svijet migranata i izbjeglica kao križ je čovječanstva

U Bugarskoj, kao uostalom i u drugim zemljama s Pravoslavnom crkvom nema centara pomoći koje organizira ta Crkva, samo je Katolička crkva prisutna sa svojim centrima Caritasa.
06. svibnja 2019. u 11:18 25 komentara 1033 prikaza
Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji
Foto: Pool aereo-papale
Pogledajte galeriju 1/14

Papa Franjo u ponedjeljak ujutro posjetio je centar za izbjeglice Vrazhdebna na periferiji Sofije koji je otvoren u bivšoj školi 2013. godine i u kojem se nalazi oko 50 osoba.

papa Franjo predvodio misu VIDEO Papa Franjo: Sivi pragmatizam najveća je prijetnja društvenoj zajednici

Jedna obitelj iz Afganistana tu se primjerice nalazi već pet godina. Najviše je izbjeglica iz Iraka i Sirije. Jedna obitelj, muž, žena i sedmoro djece, stigao je primjerice iz Iraka. O njima se brinu dobrovoljci Caritasa. Zapravo u Bugarskoj, kao uostalom i u drugim zemljama s Pravoslavnom crkvom nema centara pomoći koje organizira ta Crkva, samo je Katolička crkva prisutna sa svojim centrima Caritasa

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji
1 / 16
Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji

Škola pretvorena u centar za izbjeglice izgleda kao da je uređena za dolazak Pape. Sav namještaj je nov, a kuhinja kao da nije upotrebljavana. Papi su djeca pripremila pozdrav. Izbjeglice su ispričale što im se događa, a mnogi zapravo žele odlazak iz Bugarske.

Tu je, primjerice, kurdska obitelj iz Mosula u Iraku: otac Taha Saber Ismael (42) sa šestoro djece koji je pripremio na engleskom jeziku pismo za papu Franju u kojem traži da mu bude omogućeno da ode iz Bugarske, gdje je već tri godine.

Silvio Tomašević poklonio knjigu papi Put u Bugarsku VIDEO: Večernjakov dopisnik papi poklonio knjigu koja ga je jako zainteresirala

Za papu su izbjeglice pripremile darove, uglavnom crteže djece koji su, kazao nam je šef ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti, dirnuli papu Franju. Crteži su pokazuju dječju radost, kao svi crteži djece u toj dobi od 6 do 10 godina, premda su ovo djeca u izbjeglištvu.

 

Papa je centru darovao ikonu Gospe. Jednoj obitelji ovdje u Bugarskoj rođena je djevojčica koja sada ima dvije godine. Djeca u tom centru uče bugarski jezik, ali i engleski.

 

Papa je s izbjeglicama bio oko 25 minuta. Nakon zbornog pozdrava djece, papa Franjo im se obratio: “Danas je svijet migranata i izbjeglica kao križ, kao križ čovječanstva, križ toliko osoba koje pate”. Nakon toga Franjo je zahvalio djeci i obiteljima koji su kao na Križnom putu patnje. Na kraju je Papa, po svome običaju, zamolio izbjeglice da mole za njega.  

 

Franjo je u zrakoplovu iz Sofije stigao na zračnu luku vojne baze u Plovdivu te nastavio u automobilu do mjesta Rokovskog. To je mali gotovo napušteni gradić, premda se bilježi da ima 28.000 stanovnika. Obiteljske zgrade nedovršene su i bez fasada. Polovica ih je prazno. 

Papa je pred crkvu Sv. Isusovog srca stigao u papamobilu.

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji | Autor : Pool aereo-papale Foto: Pool aereo-papale

U crkvi je prvu pričest imalo 245-oro djece, a u homiliji je papa Franjo naglasio kako prva pričest znači da se želi svakog dana biti ujedinjeni s Isusom, rasti u prijateljstvu s Njime i željeti da i drugi mogu uživati u sreći koju nam želi darovati.

Papa u crkvi Sv. Isusovog srca u mjestu Rakovski | Autor : Pool aereo-papale Foto: Pool aereo-papale

Na koncu homilije Papa se obratio djeci i tražio da s njime ponove izraze o ljubavi prema bližnjem i prema Isusu. Papa se zahvalio roditeljima i svećenicima za pripremu ovog slavlja. Papa je svakom od 245-oro djece dao hostiju. To je prvi puta da jedan papa daje svima novopričeščenima hostiju tijekom papinog putovanja.

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji | Autor : Pool aereo-papale Foto: Pool aereo-papale

U prepunoj crkvi bilo je oko 700 vjernika, a ispred oko 10.000 osoba.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • puntar13:

  Papa Franjo još ništa nije shvatio, kao i mnogi drugi. Useljavanje muslimana je planski smišljeno. Ono što nije uspio turski sultan Sulejman, ratom zauzati Beč i Europu, uspječe mirnom invazijom. Za 50g. od kršćanske Europe neće ostati ništa. Primamo guju u krilo.

 • NikoCro:

  E moj Papa do kuda ces se stamotiti i ici u posjete onima koji te ne “šljive” niti 2%

 • Avatar Hržić_Danijel
  Hržić_Danijel:

  Šta komentirati a da ne dobiješ žuti jer za sve šta napišem a ne odgovara leftardima tu DIKTAURA odmah reagira, istina je samo istina kada leftardi nešto kažu a svi ostali su rasisti, ksenofobi,fašisti, sloboda govora je govoriti no što ... prikaži još! leftardima paše a sve ostalo je ZABRANJENO! Jednoumlje koje zovemo demokracija i demokratsko izražavanje mišljenja.