Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo pohodit će Armeniju, Gruziju i Azerbejdžan

Franjo putuje u Armeniju, državu koja je prošle godine obilježila stotu godišnjicu genocida kojje je provelo Otomansko Carstvo nad Armencima 1915. godine.
09. travnja 2016. u 13:34 6 komentara 202 prikaza
papa Franjo u rimskoj sinagogi
Foto: Reuters

Papa Franjo pohodit će ove godine i države Kavkaza, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Franjo će pohoditi Armeniju od 24. do 26. lipnja, a Gruziju i  Azerbejdžan od 30. rujna do 2. listopada, najavio je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Na pitanje novinara hoće li se papa Franjo tijekom putovanja u zemlje Kavkaza zaustaviti i u Nagorno-Karabahu, prostoru na kojem žive Armenci i oko kojeg su od početka devedesetih godina sučeljavaju dvije države, Lombardi je odgovorio: „Priopćujem vam samo da će biti dva putovanja, u Armeniju, te u Gruziju i Azerbejdžan. Trenutno nema ništa drugoga“.

Franjo, dakle, putuje u Armeniju, državu koja je prošle godine obilježila stotu godišnjicu genocida kojje je provelo Otomansko Carstvo nad Armencima 1915. godine. Franjo je taj pokolj Armenaca nazvao „Velikim Zlom“ i u Turskoj je zbog toga bio kritiziran. Putovanje u Armeniju je još jedan osjetljivi pohod Franje, koji je htio učiniti nakon što je 2014. posjetio Tursku.

Franjo će 16. travnja pohoditi grčki otok Lezbos gdje će se sastati s izbjeglicama. Ove godine Franjo će putovati u u Poljsku, u Krakow, na međunarodne dane mladeži, od 27. do 31. srpnja.

Podsjetimo da je ove godine od 12. do 18. veljače bio u Meksiku i što je bilo njegovo 11. putovanje izvan Italije u tri godine pontifikata.

Spominje se kako bi ove godine možda mogao otići u jednodnevni pohod Kosovu. Nakon što je bio u Tirani 2014., te u Sarajevu 2015., ove bi godine mogao pohoditi još jednu državu na jugoistoku Europe. Dakle, papa Franjo bi ove godine mogao pohoditi Prištinu i zasigurno će biti reakcije na to iz Srbije.

>> 'Apsolutno nema temelja za izjednačavanje heteroseksualnih i istospolnih brakova'

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • dukidudoje:

    sto trazi papa na kosovu, ! samo ako ga nisu pozvali Albanski katolici, i katedrala u pristini, i to zbog majke tereze, i to je to...ali sta stime ima srbija !!!

  • stojadin_stojko:

    pa kad je u pristini, mogao bi da posjeti i srbiju, nije daleko a i srbi ga vole sada, nije vise srbija iz doba milosevica,koja je vatikan nazvao djavoljom skupinom... sada srbiju vodi toma nikolic i vucic

  • stojadin_stojko:

    hoce li papa ikad posjetiti srbiju