Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uloga žena u crkvi

Papa Franjo otvara mogućnost da i žene postanu đakoni

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.05.2016.
u 00:12

Nije izgledno da će papa Franjo promijeniti odluku pape Ivana Pavla II. koji je zaključio da je svećenički red pridržan samo za muškarce

U Vatikanu s mnogo opreza i pažnje proučavaju najavu pape Franje o osnivanju Komisije za izučavanje ženskog đakonata kakav je postojao u ranoj Crkvi. Franjo je ocijenio da su žene đakoni mogućnost za današnjicu.

Unutar Rimske kurije, gdje postoje podjele na one koji podupiru Franju i one koji ne vole njegovo otvaranje prema svijetu, Franjina najava da bi žene mogle postati đakonice mnoge je iznenadila. Tom najavom ponovno se otvorila rasprava o tome mogu li žene postati svećenici. Franjo je svojedobno odbacio tu pretpostavku potvrdivši riječi Ivana Pavla II. da je svećenički red u Katoličkoj crkvi od početaka bio pridržan isključivo za muškarce.

Povijesna uloga

Odgovarajući na pitanje o ženskom đakonatu na audijenciji u Vatikanu za oko 900 predstavnika Međunarodne unije vrhovnih poglavarica (UISG) i vjerskih ženskih zajednica, Franjo je najavio osnivanje komisije koja će izučavati mogućnost da žene služe kao đakoni. Još se, dakako, ne zna što bi mogle raditi žene đakoni, ali ako bi imali dužnosti kakve imaju muškarci đakoni onda bi mogle krstiti, vjenčavati, pokapati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima, ali ne bi mogle služiti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje. Svećenik prvo postaje đakon pa onda biva zaređen, no u novije vrijeme Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici.

No još je 2003. jedna teološka komisija, na prijedlog tadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Ratzingera, koji je dvije godine kasnije postao papom, razmatrala temu žena đakona i nije došla do zaključka, ali nije ni zatvorila to poglavlje. Neki oblici ženskog đakonata, kaže vatikanist Andrea Tornielli, uvedeni su i danas pa spominje primjer biskupije u Padovi gdje je Antonio Mattiazzo, koji je do prošle godine bio na čelu te biskupije, omogućio da žene djeluju kao apostolske dijecezanske suradnice. Kardinal Walter Kasper, koji također smatra da ženama u Crkvi treba dati više odgovornih položaja, drži da papa Franjo neće mijenjati odluku Ivana Pavla II.

Spominjao ih i sv. Pavao

No govori se kako je sv. Pavao spominjao đakonicu. O tome je raspravljala teološka komisija koju je bio osnovao Ratzinger i nije došla do zaključka je li tada ženski đakonat bio jednak muškome i je li tada uopće postojalo nešto poput ovoga što je danas posao đakona.

>>Biti izbjeglica ne smije biti zločin

Komentara 5

OK
okvarbudovič
19:11 17.05.2016.

uljez radi ono sto su neprijatelji crkve odavno isplanirali.

DU
Deleted user
07:34 16.05.2016.

Jesenti milu bigulicu, kako stvari stoje, još bismo, ne daj Bože ali nikad se ne zna, u bližoj ili daljoj budućnosti, mogli doživjeti situaciju kao kod protestanata - da žene budu zaređivane ne samo za svećenice nego i za biskupice. I da se ne bi stalo na tome nego da bi se u "osuvremenjivanju" katoličanstva išlo i dalje, naime da te savećenice biskupicama s lezbijskim sklonostima posve legalno budu "partnerice", kao što je to slučaj sa sadašnjom luteranskom biskupicom u Helsinkiju. Ako se to kojim slučjem dogodi, onda zbogom katoličanstvu kakvo poznajemo i svemu što je ono ljudima značilo stoljećima. Sad su katoličke crkve poluprazne, a u takvom slučaju katoličke će ih biskupije, po uzoru na protestante, kao nepotreban prostor iznajmljivati za poslovne, kulturne ili druge aktivnostti i tako pomagati razvoj tržiušnoga gospodarstva. Ako je to svrha, ona je papa Bergoglio Francek na dobrom putu. Bit će to "ekumenizam" par excellence. No, jučer je bio blagdan Duhova koji je nekima ipak prizvao u sjećanje to da Duh Sveti još nije posve zaspao.

DM
dr_max
00:49 16.05.2016.

Izgleda da he točno da "Argentinac" ima "misiju". Samo da mi je znati za koga radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije