Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsni ponedjeljak

Papa Franjo: Neka političari i znanstvenici nađu rješenje za ljude

Papa Franjo
Foto: DPA/Pixsell
1/6
13.04.2020.
u 16:16

Ravnodušnost, egoizam, podjela, zaborav nisu riječi koje želimo slušati u ovom vremenu. Želimo ih zabraniti za sva vremena, poručio je Franjo

Papa Franjo je na Uskrsni ponedjeljak u kapelici doma Santa Marta u kojem živi u Vatikanu održao misu u sedam sati koja je bila prenošena i na javnoj televiziji RAI, te se u 12 sati obratio iz biblioteke u apostolskoj palači nagovorom Regina Coeli, koji u ovom razdoblju poslije Uskrsa zamjenjuje angelus. Nakon što je izrekao molitvu Kraljici neba otišao je na prozor apostolske palače na Trgu sv. Petra na kojem, dakako, nije bilo vjernika. 

Poslije molitve Kraljice nebeske papa Franjo je svoje misli uputio ženama i mnoštvu službi koje one obavljaju posebno u ovom razdoblju pandemije koronavirusa u bolnicama, među snagama sigurnosti, u trgovinama i u obiteljima. Nažalost još ima i zlostavljanja žena. 

U homiliji tijekom mise u kapelici doma Santa Marta papa je pozvao vladare i znanstvenike da pronađu put za izlazak iz krize nastale virusom Covid-19, ali neka ta rješenja budu u prilog ljudima, a ne novcu. Jer, ako se izabere novac onda se izabrao put gladi, ropstva, ratova, tvornica oružja, djece bez obrazovanja, poručuje papa Franjo i na Uskrsni ponedjeljak. 

A, snažnim političkim govorom se Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) obratio i na Uskrs. Kao i uvijek imao je izraze i riječi koji su bili kišmom govora, ali ovoga puta je on imao snažnu političku konotaciju, snažniju od onih u dosadašnjim obraćanjima na Uskrs i Božić. 

Ovo nije vrijeme ravnodušnosti! Neka se ublaže međunarodne sankcije koje onemogućuju zemljama koje se pod njima nalaze da pružaju odgovarajuću pomoć svojim građanima i neka se svim državama, posebno najsiromašnijima, omogući da odgovore na najveće potrebe u ovome času, smanjujući, ako ne i opraštajući, dug koji opterećuje njihove proračune.

Ovo nije vrijeme egoizama! Nakon Drugoga svjetskog rata Europa se uspjela podići iz pepela zahvaljujući konkretnom duhu solidarnosti koji mu je omogućio nadići suparništva iz prošlosti. Zato je prijeko potrebno kao nikada do sada, posebno u današnjim okolnostima, da ta suparništva ne uhvate maha, već da se svi prepoznaju dijelom jedne obitelji i međusobno se podupiru. Europska unija danas je suočena s epohalnim izazovom, o kojem će ovisiti ne samo njena budućnost, nego i budućnost čitavoga svijeta. Neka se ne propusti priliku dati još jedan dokaz solidarnosti, pribjegavajući također inovativnim rješenjima. Alternativa je samo egoizam partikularnih interesa i napast povratka u prošlost, što za sobom povlači opasnost da se stavi na ozbiljnu kušnju miran suživot i razvoj budućih naraštaja.

Ovo nije vrijeme podjela! Neka ovo bude vrijeme u kojem će se Izraelci i Palestinci vratiti dijalogu ne bi li pronašli stabilno i trajno rješenje koje će omogućiti i jednima i drugima živjeti u miru. Dakako, Papa je pozvao na prevladavanje podjela i u drugim dijelovima svijeta.

Ovo nije vrijeme zaborava! Neka Isus ispuni toplinom srca mnogih izbjeglih i prognanih osoba zbog ratova, suša i gladi. Neka udijeli zaštitu mnogim migrantima i izbjeglicama, među kojima je mnogo djece, koji žive u nepodnošljivim uvjetima, posebno u Libiji i na granici između Grčke i Turske. 

Ravnodušnost, egoizam, podjela, zaborav nisu riječi koje želimo slušati u ovom vremenu. Želimo ih zabraniti za sva vremena, poručio je Franjo.

Ključne riječi

Komentara 10

BE
Beskucnik
00:32 14.04.2020.

Nekoliko puta u povijesti crkve ,sila zla su uspjele prodrijet u nju pa cak i birat pape (kao sto je bio Borghi itd) Nakon Ivana Pavla II ,cija svetost je srusila mrak komunizma i ateizma ,u crkvu su ponovo prodrijele snage zla ,ovaj puta globalisti su uspjeli cak i Papu instalirat ,ali eto mali" bug" srusi snove globalista i vrlih znanstvenika koji nemaju odgovor ,znanost uperena proti BoGa i protiv covjeka ,ljudsko znanje bez Bozjeg nadahnuca moze biti samo u sluzbi zla i u svrhu unistenja covjeka i prirode ,genetski modificirana hrana , i uz sva dostignuca svijezom vlada glad ,morem pliva plastika ,ozonski omotac unistio je sprej za kosu ...ljudska glupost nema kraja ,a sve proizilazi iz oholosti , i sto je najzalosnije zemlju i covjeka su najvise unistili oni najpametniji i najmocniji od nas

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
09:21 14.04.2020.

Dovoljan je pernar. On je i "političar i znanstvenik", a može i miro bulj, taj je isto jak na svim poljima.

MA
mateab
22:45 13.04.2020.

"Ravnodušnost, egoizam, podjela, zaborav nisu riječi koje želimo slušati u ovom vremenu. Želimo ih zabraniti za sva vremena." Bravo papa Franjo!!! Ovo stoji bili mi vjernici ili nevjernici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije