Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2014. u 12:00

Kardinal Vinko Puljić izjavio je u travnju kako je Franjo trebao ove godine pohoditi Sarajevo, ali da je zbog nesigurnosti u BiH njegov posjet odgođen za sljedeću godinu.

Točno je da je papa Franjo pozvan u Sarajevo, ali trenutačno ništa od toga. Ne izučava se nikakvo putovanje u BiH, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi u siječnju ove godine. To je bilo dan nakon što su u Sarajevu izjavili kako će taj grad pohoditi Franjo, 21. lipnja, i u povodu stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata uputiti poruku mira. Bez obzira na jasno opovrgavanje Vatikana, u Sarajevu se i dalje držalo kako bi Franjo ipak mogao doći, a kada je i u gradu čuvenom po atentatu na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda postalo jasno kako je to neostvarivo, u travnju se ustvrdilo kako je posjet otkazan zbog sigurnosti. Kardinal Vinko Puljić izjavio je u travnju kako je Franjo trebao ove godine pohoditi Sarajevo, ali da je zbog nesigurnosti u BiH njegov posjet odgođen za sljedeću godinu.

Kada sam, nakon te, ali i daljnjih izjava o mogućem papinu odlasku u Sarajevo, pitao Lombardija ima li za to kakvih temelja, pogledom i izrazom lica odgovorio mi je jasnije negoli bilo kojom riječi. Nije, dakako, papino putovanje u Sarajevo odgođeno zbog (ne)sigurnosti (Papa je išao od 24. do 26. svibnja na Bliski istok). Franjin dolazak u Sarajevo radi obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata mogao bi, u određenim krugovima i državama (spomenimo samo Srbiju), biti protumačen kao slavljenje terorista Gavrila Principa.

Za većinu zemalja Gavrilo Princip je terorist. U bivšoj Jugoslaviji učilo se o njegovom herojstvu, a na takav ga pijedestal sada stavljaju u Srbiji. Kakva bi to poruka mira bila s mosta na kojem je ubijen jedan prijestolonasljendik? Papa Franjo je prije nekoliko dana najavio kako će 13. rujna na Spomen grobnici u Redipugliji, pokraj Trsta, moliti za sve poginule u svim ratovima. Tu, na rijeci Piave, bio je veliki front Velikog rata. Pravo mjesto za molitvu. I inače je, u najmanju ruku, čudno što Srbija, jedina država na svijetu, slavi jedan poraz, onaj na Kosovu u lipnju 1389. Slaviti još i Principa?

>> Papa na Bliskom istoku: Moj pohod je isključivo vjerski, molit ću za mir

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
15:14 16.06.2014.

Smrt Franje Ferdinanda priželjkivali su manje-više svi bitni centri moći u Austro-Ugarskoj. Njega osobno nije podnosio ni sam car Franjo Josip, u narodu je bio omražen zbog svoje mrzovoljne i nepodnošljive naravi, čak i vojska ga je smatrala zatucanim klerikalcem i reakcionarom, a Mađari glavnom prijetnjom svojim interesima i ambicijama koje su također bile van pameti. Smaknucem Ferdinanda, spasili su starog Franju Josipa od straha, da će jedna obična češka sluškinja postati carica te poslužili kao formalno opravdanje Austro-Ugarskoj da napadne Srbiju čime započinje odlučna faza ostvarivanja svegermanskog imperijalnog plana Drang nach Osten. Cilj te faze plana bio je ponovno i trajno izbijanje Centralnih sila na granicu s Turskom za što je primarno Srbija trebala biti zgažena i zauvijek neutralizirana kao stožer jugoslavenskog nacionalnog samoodređenja.

BK
B Kosa
21:45 15.06.2014.

agramice dali su osmanlije bili okupatori Austrianci su mnogo sta izgradili a nisu odnosili djecu u carigrad koju roditelji nikada vise nisu vidjeli Naravno da je princip bio terorist

MX
Mister X
10:39 16.06.2014.

Kardinal Vinko Puljić izjavio je u travnju kako je Franjo trebao ove godine pohoditi Sarajevo, ali da je zbog nesigurnosti u BiH njegov posjet odgođen za sljedeću godinu. Nikakava molitva ni Bog ni sveta Marija ni sin božiji Isus nee pomažu ako se samo sumnja da bi sotona mogla tamo da se prošeta -pojavi ... Interesantno je to a znamo da nas je Bog istjerao iz raja ( Adama i Evicu ) u kojem je pustio sotonu da prevari naivne nepismene Adama i Evu koji nisu imali životnog iskustva kakvu im podvalu super intelegentni kamuflirani Džavo pripremio . / Da nije intelegencija i močnik nebi se mogao suprostavljati vjekovima i tada svemogučemu Bogu koji ga stvori ! / I dan danas eto stvara problema čak i Papi koji se ne usudi ni uz Božiju pomoč uputiti u opasnu Bosnu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije