Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
99 razlika između dvije Crkve
Povratak na članak

Pet ključnih sporova katolicizma i pravoslavlja

Srpska pravoslavna crkva mogla je na proslavu 1700. obljetnice Milanskog edikta, 2013., pozvati i papu – propustila je povijesnu priliku da bude most prema Moskvi

Komentari 2

I9
ivan.994
12:52 07.02.2016.

Jedini pravi problem je pitanje papinog primata, odnosno njegove sveopće vlasti nad cijelom Crkvom, kako vjeruju katolici. Pravoslavci pak tvrde da je papa samo "prvi među jednakima". Gore nabrojana teološka pitanja su već riješena, odnosno nisu problem, dok pitanja oko obreda (beskvasni kruh i sl.) i discipline (npr. celibat) nisu problematična, jer se ne radi o temeljima vjere nego o načinu življenja vjere.

VL
ZI
Zivac07
18:23 07.02.2016.

Katolici ne vjeruju u papinu "vlast" nad Crvom. Vlast je pitanje uređenja ljudskog društva i ne predstavlja pitanje vjere. Katolici vjeruju u papin vrhovni vjerski autoritet i jedinstvenu zadaću da vodi cijelu Crkvu, što se ne mora očitovati u ovozemaljskoj moći (vlašću) nad svima. Papin primat jest glavni problem koji pravoslavni ne priznaju. Ali i katolici trebaju shvatiti da papa neće imati redovite ovlasti u pravoslavnim crkvama nakon ujedinjenja, kao što ima u katoličkoj. U konačnici, takvu ovlast nije imao nikad, ni prije raskola.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.