Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje s vrha

Papa Franjo članovima kurije: Klonite se ogovaranja!

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.12.2013.
u 19:32

Potaknuo je prisutne da ne budu „birokratska carina“, koja priječi djelovanje Duha Svetoga.

Ogovaranje je štetno za osobe, rad i sredinu, kazao je Papa Franjo danas u svom prvom govoru članovima rimske kurije. Stručnost, služenje i svetost su vrline kojima se treba resiti svatko tko radi u rimskoj kuriji, naglasio je Franjo. Sa članovima rimske kurije razmijenio je božićne čestitke.

Potaknuo je prisutne da ne budu „birokratska carina“, koja priječi djelovanje Duha Svetoga. Papa je započeo govor zahvaljujući svima koji svakodnevno služe Crkvi, a posebno je pozdravio nadbiskupa Pietra Parolina, novoga državnoga tajnika, kojemu su potrebne naše molitve, kazao je.

"Biskupi ne idu u mirovinu"

"Zahvaljujem vam na vašoj svakodnevnoj službi: na brizi, marljivosti, kreativnosti; na ni malo lakom trudu da se u uredu surađuje, u uzajamnom poštivanju sluša, sučeljava i vrjednuje različite osobnosti i kvalitete", kazao je Franjo i posebno zahvalio onima koji završavaju svoju službu i odlaze u mirovinu. Dobro znamo da svećenici i biskupi ne idu u mirovinu, nego odlaze iz ureda, i pravo je, da se mogu više posvetiti molitvi i njezi duša, počevši od vlastite.

Papa je napose zahvalio onima koji su nenametljivo proveli duge godine u Kuriji. Divim se mnogim monsinjorima  koji su radili po uzoru starih kurijalaca, uzornih osoba. I danas ih ima. Oni stručno, točno i predano rade, brižno izvršavaju svoje svakodnevne zadaće – istaknuo je Sveti Otac. Promatrajući njihov primjer i stručnost, želim istaknuti istinska obilježja kurijalnog službenika, također i nadređenih: stručnost i služenje, kazao je Papa. Profesionalnost znači sposobnost, studij i ažuriranje… U Rimskoj se kuriji, posebice ističe dvojna  dimenzija Crkve, prožimanje između općega i partikularnoga. Ako nedostaje stručnost, polako  se klizi prema osrednjosti. Predmeti postaju upakirana izvješća, a komunikacije su bez životnoga  kvasca, nesposobne stvarati velike obzore, objasnio je Papa.

Troma birokratska carina

S druge pak strane, ako Kurija ne služi partikularnim crkvama i biskupima, onda raste njezina struktura, pretvara se u tromu birokratsku carinu, nadzorničku i istražiteljsku, i tako sprječava  djelovanje Duha Svetoga i rast Božjega naroda. Uz te dvije vrline, Papa je naveo i treću: svetost života. Dobro znamo da je svetost života na prvom mjestu ljestvice vrijednosti. Svetost je zapravo  temelj kvalitetnoga rada i služenja. Svetost znači živjeti uronjen u Duhu, otvoriti srce Bogu, trajno moliti, biti ponizan i njegovati bratsku ljubav u odnosima s kolegama. Svetost je bitna za svećenika.

A ovdje bih istaknuo da u rimskoj kuriji ima svetaca i da sveci postoje. Naravno, mi često ističemo vrijednost priziva savjesti, ali možda i nas treba obvezivati priziv savjesti da se čuvamo od nepisanog pravila koje je na snazi u našim sredinama, odnosno od  ogovaranja. Stoga primjenjujmo priziv savjesti, jer ogovaranja oštećuju kvalitetu osobe, rada i sredine, naglasio je papa Franjo.

>>Papa Franjo udaljuje konzervativce iz kurije

>>Papa Franjo: Marksistička ideologija je pogrešna

Komentara 11

Avatar macak Tomo
macak Tomo
12:16 22.12.2013.

Papice dali znaš šta radi tvoji u Hrvatskoj? Da li ti je poznato da je Katolička crkva u Hrvatskoj dala javnu podršku referendumu protiv ćirilice. To po prilično deluje degutantno i zastrašujuće, s obzirom na veliki uticaj crkve na stanovništvo na stanovništvo Hrvatske Hrišćanski nema šta

Avatar anti azovac
anti azovac
19:33 22.12.2013.

Ovaj je zadnji papa, Petar Rimski

Avatar Leonidas
Leonidas
22:57 21.12.2013.

a nije ni čudo , tko je ovog lika izabrao za papu , svi ste vi isti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije