Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi posjet rh

Papa dolazi u Zagreb kardinala Stepinca proglasiti svecem?

papa u londonu
Foto: AFP/Pixsell
1/6
29.10.2010.
u 11:39

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj dugo se očekivao, a sada je konačno stigla i potvrda

Papa Benedikt XVI. dolazi u Hrvatsku sljedeće godine proglasiti blaženog kardinala Alojzija Stepinca svecem Katoličke crkve. Ta informacija već dugo kola crkvenim kuloarima, baš kao što su i do danas neprovjerene najave papina posjeta, a nakon zajedničke objave trojca Josipović-Bozanić-Srakić na Pantovčaku, još je više dobila na važnosti unutar Crkve.

– Poznato je da je dokumentacija iz Hrvatske već odavna u Rimu i da se čeka dovršetak procesa kanonizacije, koji bi mogao biti vrlo brzo. Može se pretpostaviti da bi se to moglo dogoditi upravo za papina pohoda – kažu nam naši crkveni izvori.

Vatikan će odrediti datum

Oni nas upozoravaju i na nekoliko važnih protokolarnih činjenica koje govore tome u prilog. Riječ je o neobjavljivanju točna datuma (jer se ne zna kada će kanonizacija biti formalno gotova), zatim o Zagrebu kao jedinoj lokaciji dolaska, premda su bile spominjane još neke lokacije prije nekoliko mjeseci, poput Udbine i Ludbrega.

– Ako ste dobro slušali riječi nadbiskupa Bozanića i Srakića, onda vam je sve jasno – rekli su nam na Kaptolu.

A kardinal Bozanić rekao je kako mu je Sveti Otac pisao da će tom prigodom rado hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i ondje se pomoliti, a mons. Srakić je rekao da je papi poziv bio i upućen u povodu 50. obljetnice smrti kardinala Stepinca i da nas pohodi u Godini obitelji.

– Točan datum još se ne zna, ali bit će to jedan cijeli vikend u prvoj polovici iduće godine. Papa će posjetiti Zagreb i na taj će način posjetiti cijelu Hrvatsku – rekao je kardinal Josip Bozanić, ne otkrivajući više detalja nakon što je predsjednik Josipović rekao kako je stiglo pismo iz Vatikana u kojemu papa potvrđuje dolazak.

– Pohod Svetog Oca nekoj državi i Crkvi uvijek je radosna vijest, osobito za vjernike – rekao je kardinal Bozanić, objasnivši kako će papa doći jedan vikend prigodom Nacionalnog obiteljskog dana, a koji će to biti vikend, odredit će se nakon što iz Vatikana stigne točan datum papina dolaska.

– Dolazak Svetog Oca bit će dodatni poticaj svima nama da ustrajemo u reformama i poruka Europi da Hrvatska jest europska zemlja i da će svojom kulturom, tradicijom, gospodarstvom pridonijeti boljitku u EU – rekao je predsjednik Josipović, zahvalivši Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, koja je uključena u posjet Svetog Oca.

Ohrabrenje za obitelji

– Ako je igdje potrebna reforma i nešto učiniti, onda je to među našim obiteljima, koje nose sve oblike reformi, na svim mogućim područjima, od školskih, ekonomskih i političkih. Sveti Otac dolazi da nas u tome ohrabri, a bit će to prilika da Sveti Otac ohrabri i svećenike i Crkvu u njihovu djelovanju – rekao je mons. Srakić, dodavši da će sigurno dati i podršku hrvatskom narodu, građanima i njegovu vodstvu.

Predsjednik Josipović najavio je i osnivanje zajedničke crkveno-državne komisije koja će pripremati papin posjet Hrvatskoj.

Komentara 853

JI
jimbeam
00:22 30.10.2010.

Možda će i Sanader postat svetac !

DC
DC
12:49 29.10.2010.

Dobro nam dosao!

ST
standup
22:37 29.10.2010.

hhhhmm,.... to vridi i za vas \"nebeski-narod\"-bre....-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije