Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa: Brak je jedino između muškarca i žene

Benedikt XVI.
23.01.2011.
u 13:30

Benedikt XVI. je u povodu otvaranja sudske godine kazao kako postoji jednino brak između muškarca i žene

VATIKAN - Ne postoji pravni brak i životni brak, već je samo jedan brak, onaj između muškarca i žene, na njemu se temelji bračni život i ljubav, rekao je papa Benedikt XVI. u povodu otvaranja sudske godine, kojom je prilikom primio u audijenciju članove Rimske Rote, redovitoga suda Svete Stolice za primanje priziva, osobito u vezi sa ženidbenim pravom. Papa je podsjetio kako se nakon II. vatikanskog sabora mnogo raspravljalo o odnosu između kanonskoga prava i pastorala, te naglasio kako je potrebno dobro promisliti o pravnoj dimenziji braka.

“Pred subjektivnom i liberalnom relativizacijom spolnoga iskustva, crkvena tradicija jasno potvrđuje pravnu narav braka. Pravo se stoga gledišta isprepliće sa životom i ljubavlju, njegova je nutarnja sastavnica. Ne postoji dakle pravni brak i životni brak, samo je jedan brak, on je pravna veza između muškarca i žene, na njemu se temelji bračni život i ljubav. Brak je jedinstvena naravna i sapesenjska stvarnost, premda se može promatrati s raznih gledišta to ipak ne umanjuje njegovu bitnu identičnost. Pravni je vidik braka njegova bitna sastavnica. To je razvidno ako se brak ne promatra kroz pozitivističko shvaćanje prava, nego kao pravedan odnos”, ustvrdio je Benedikt XVI.
Pravo na brak se ne može tumačiti neovisno o učinkovitome sadržaju ujedinjenja. Pravo na sklapanje braka pretpostavlja istinsko shvaćanje braka i slobodnu volju, upravo to uči Crkva. Pravo na brak nije nešto apstraktno, ne može se dakle pozivati na pravo na brak, jer pravo na sklapanje braka podrazumijeva istinski brak. Ako je razvidno da ne postoje pretpostavke za istinski brak, ako ne postoji sposobnost za ženidbu, ili ako bi se željelo nešto što se protivi naravnoj stvarnosti braka, u tome slučaju ne postoji pravo na brak, istaknuo je Papa.  

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
13:58 23.01.2011.

Brak je institucija koju u današnjem vremenu uglavnom žele homoseksualci. Dok normalne ljude teško je nagovorit na brak, brak muškarca i žene nosi odgovornost, i uglavnom bude nagrađen djecom.

OB
-obrisani-
14:42 23.01.2011.

23.01.2011. u 14:38h smjeskoh je napisao/la: A što Kanonsko pravo kaže o braku? Ako u opće znaš što je Kanonsko pravo.

OB
-obrisani-
17:43 23.01.2011.

Hehehe! Ovdje su mi neki \"vjernici\" spočitavali da brak nije institucija! No, vjerujem dasu preko svoje gluposti prešli kao i preko ove od bezgrešnog Pape koji nas uveseljava svojim sve mudrijim stavovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije