Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa će odlučiti o Stepinčevoj svetosti

Radu komisije predsjedao je o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskoga vijeća za povijesne znanosti
13. srpnja 2017. u 15:06 50 komentara 1779 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Članovi mješovite katoličko-pravoslavne komisije o kardinalu Alojziju Stepincu završili su danas dvodnevni rad na svome posljednjem susretu u Rimu i kako javlja Izvještajna katolička agencija IKA "složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca" te da se "moglo također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju".

Alojzije Stepinac Završila s radom Komisija o Stepincu želi bolji odnos Hrvata i Srba

- Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita. Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su sve Crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće suradnje, u pogledu zajedničkoga rada, kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju Crkava - prenosi IKA službeno priopćenje, koje je zajednički objavljeno u Vatikanu u 13 sati, nakon susreta u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu,

Radu komisije predsjedao je o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskoga vijeća za povijesne znanosti, u ime Hrvatske biskupske konferencije bili su prisutni: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Antun Škvorčević, biskup požeški; mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest, a u ime Srpske Pravoslavne Crkve bili su prisutni: g. Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski; g. Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski; g. Irinej, episkop novosadski i bački; g. Jovan, episkop pakračko-slavonski; i prof. dr. Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u.

- Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio je ustanoviti Komisiju. Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca - piše u zajedničkoj izjavi, kao i to da su članovi komisije bili "od početka rada Komisije svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape" te "priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije".

Alojzije Stepinac intervju iz lepoglave Povijesna ekskluziva: Stepinac je iz zatvora poručio NE Titu Alojzije Stepinac DARKO PAVIČIĆ Hoće li SPC prihvatiti nalaze mješovite komisije o Stepincu? Alojzije Stepinac EKSKLUZIVNO Srpska strana nije dokazala da je Stepinac surađivao s ustaškim vlastima
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • nemanatrag:

    Kad promjene ime Trgu maršala Tita, proglase Stepinca svetim onda valjda i cijeli Piranski zaljev bude naš!

  • Deleted user:

    Bilo bi dobro da završi taj posao Papa Franjo? No, isto tako, nadam se da našu omladinu, kao u zadnjih 25 godina neće podučavati o Fašizmu naši svečenici, a to je mnogo bitnije nego da Stepinac bude "svet"!

  • vadis:

    Stepinac nije zlocinac kako neki Srbi misle. Jako malo znam o njgovu zivotu. Ono sto znam, ne mislim da on moze biti svetac.