Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pao je zbog kurira: jedan poziv na mobitel bio je presudan

Kurir bi vadio bateriju 
iz mobitela 90 minuta prije nego što bi ulazio u Bin Ladenovu vilu i vraćao je 90 minuta nakon izlaska
03. svibnja 2011. u 23:00 14 komentara 10 prikaza
house
Foto: AFP

Osoba koja je Amerikance dovela do Bin Ladena bio je Maulawi Abd al-Khaliq Jan, poznatiji pod imenom Abu Ahmed al-Kuwaiti, bivši proteže i bliski suradnik Khalida Sheika Mohammeda te osoba koja je od prvog susreta s Bin Ladenom ostala u vođinom bliskom krugu. Navodno je s njim bio i u špilji Tora Bora, prije Bin Ladenova bijega, a njegova je obitelj živjela zajedno s Bin Ladenovom i u posljednjem pakistanskom utočištu.

Put do pakistanskog skrovišta bio je vrlo dug. Prve informacije američke su službe (mučenjem) izvukle od zatočenika u CIA-inim tajnim zatvorima u Europi te u bazi Guantanamo. Uspjeli su rekonstruirati mrežu i njezine ključne ljude, pri čemu su najznačajniji bili iskazi upravo Khalida Sheika Mohammeda te Abu Faraja al-Libija, Mohammedova nasljednika nakon njegova uhićenja. Nakon što su još prije četiri godine od Mohammeda dobili ime Abu Ahmeda al-Kuwaitija kao osobe koja je uz Bin Ladena, Amerikanci su ga počeli tražiti. Ključni se preokret zbio kada su otkrili broj njegova mobitela i stavili ga pod nadzor.

Prošle godine izdao ga je jedan poziv u kojem ga je sugovornik pitao gdje je bio, na što je on odgovorio da je “kod ljudi s kojima je bio i prije”. Pozivatelj mu je na to odgovorio “Neka ti Bog pomogne”. Obavještajci su to shvatili kao potvrdu da je Abu Ahmed al-Kuwaiti bio s Bin Ladenom.

Bin Laden u svojoj pakistanskoj tvrđavi nije imao telefonske i internetske veze upravo zato da ne bi bio lociran, već je s ostatkom Al-Qa’ide komunicirao putem kurira. Abu Ahmed al-Kuwaiti bio je oprezan. Kada bi boravio u Abbottabadu, isključivao je mobitel i vadio bateriju 90 minuta prije ulaska u kompleks te ju je ponovno vraćao tek 90 minuta nakon izlaska. Službe koje su ga pratile lovile su tako njegov mobitel na različitim pakistanskim lokacijama, ali ne i u Abbottabadu i zato im je trebalo toliko dugo da stignu do prave lokacije. Rezidenciju su otkrili prošlog kolovoza, čak dvije godine nakon što su počeli potragu za kurirom. Tijekom promatranja rezidencije, obavještajci su primijetili kako svakog dana jedan visoki muškarac izlazi iz kuće i jedan sat šeće dvorištem. Snimili su ga izdaleka, ali snimke nisu bile dovoljno precizne da bi se bez sumnje utvrdilo da je to Bin Laden, a tako je ostalo sve do upada marinaca u tvrđavu.

U akciji je poginuo i ključni kurir.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

  • billynik:

    Izmišljena konstrukcija i objavljena bez srama kao istina, što je novinarki to Obama ispričao, ....

  • mikrogrizzly:

    Ovo s mobitelom je vjerojatno samo dio priče, ali pustimo to postrani i konstatirajmo da bi ova cijela akcija upada helikopterima u Pakistan (bez dozvole pakistanskog predsjednika), ubijanje i popratna lomljava bila okvalificirana kao udruženi zločinački poduhvat te ekipe plus ... prikaži još! još po međunarodnom pravu, USA vs Pakistan zbog invazije oružanih snaga na drugu državu. Samo ono prvo, po kriterijima ICTY u Den Haagu bi bilo jedno 150 godina u totalu za sve učesnike, a ono drugo - eh, tko će ga znati kako bi to prošlo na onom drugom sudu u Den Haagu ICJ. Ah, da - ne daju Amerikanci da se sudi njihovim ekipama za ulete i egzekucije po drugim državama u Den Haagu, ali zato američko veleposlanstvo ulijeće sa svojim instant komentarem presude ICTY u Den Haagu kad se radi o hrvatskim generalima. Što ti je pravda? Mo š je kupit na moskovskom kiosku ili čitat online...

  • krka:

    Tko s vragom tikve sadi, uvijek tak završava! Mislim, Bin Laden je proizvod CIA-e iz vremena Sovjetske intervencije, kad su ga obučili i naoružavali, ne kontajući da bi se jednoga dana mogel odmetnuti....