Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA

Pao helikopter SFOR-a, poginuo Francuz

21.01.2002.
u 00:00

* Dvojica su vojnika ozlijeđena i prevezena u SFOR-ovu mostarsku bazu

PELJEŠAC - Helikopter tipa "gazela" francuskih snaga SFOR-a srušio se jučer prijepodne u ušće Neretve, između otočića Vučnjaka i mjesta Komarna. Jedan je pripadnik SFOR-a poginuo, a dvojica su ozlijeđeni. U spašavanju unesrećenih pomogli su neretvanski ribari. SFOR-ov helikopter, prema još nepotvrđenim informacijama, prije pada u more eksplodirao je u zraku.

Tragom informacija uputili smo se do naselja Dubrava. Iznad naselja Drače vojni su helikopteri nadlijetali more. U Dubravi smo zatekli ribare iz Blaca, Zorana Dragobratovića i Živka Palinića, koji su uz pomoć mještana, policije i vozača Hitne pomoći iz Janjine Nikše Živkušića umotavali dvojicu preživjelih i smjestili ih u vozilo Hitne pomoći.

- Kada smo u moru ugledali čeličnu konstrukciju, nismo ni znali što je to, ali smo odlučili pogledati - ispričali su Zoran i Živko. - Kada smo se približili, vidjeli smo helikopter koji je polako tonuo. Ne vidjevši nikoga u blizini helikoptera, barkom smo napravili nekoliko krugova oko njega, ali nismo vidjeli nikoga od posade. Odjednom smo na škoju Pučenjak zapazili uniformirana čovjeka. Brzo smo se uputili prema škoju na koji smo nesmetano pristali jer je more bilo mirno. Tamo smo našli i drugog vojnika, koji je još bio u moru. Tražili su da im pomognemo, pa smo ih ukrcali u barku. U moru smo vidjeli i trećeg vojnika kako pluta. Na žalost, njemu više nismo mogli pomoći. Dok smo plovili prema uvali Dubrave, koja nam je bila najbliža, iznad nas su kružili vojni helikopteri. Na obali su nas čekali policija i vozilo Hitne pomoći, pa smo promrzle vojnike, koji su još bili u šoku, smjestili u kola. Nakon toga smo gliserom Pomorske policije iz Ploča pošli do mjesta gdje smo vidjeli trećeg člana posade i helikopter koji je tonuo - pripovijedaju ribari.

Unesrećene je Hitna pomoć odvezla u Ston, gdje ih je čekao vojni helikopter i odvezao u mostarsku vojnu bazu. Više od sat vremena trajala je drama u pelješkom akvatoriju i samo je čudo spasilo unesrećene vojnike, koji su, pretpostavljamo, iz baze SFOR-a u Pločama.

Slobodan Rosić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije