Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon dvodnevnih razgovora

Pao dogovor u Francuskoj: Dio trgovaca snižava cijene, ministar prozvao multinacionalne kompanije

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
31.08.2023.
u 17:04

Francuska vlada želi sniziti cijene hrane i drugih osnovnih potrepština kako bi obuzdala inflaciju koja je u kolovozu ubrzala na 5,7 posto, prema podacima objavljenima u četvrtak, uz dvostruko snažniji rast cijena prehrambenih proizvoda

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je u četvrtak da je sa skupinom trgovaca i proizvođača hrane postigao dogovor o ograničavanju cijena, izdvojivši Unilever, Nestle i PepsiCo među onima koji nisu prihvatili inicijativu. Kompanije su se obvezale zamrznuti ili smanjiti cijene 5.000 svakodnevnih potrepština, rekao je Le Maire nakon dvodnevnih razgovora s predstavnicima sektora. Pristale su i pomaknuti redovne godišnje pregovore o cijenama u idućoj sezoni na rujan kako bi stupile na snagu već u siječnju, dodao je ministar.

Prozvao je Unilever Nestle i PepsiCo u skupini kompanija koje su odbile suradnju u ograničavanju cijena. "Velike multinacionalne kompanije mogle bi učiniti puno više", naglasio je Le Maire. Unilever, Nestle i PepsiCo nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju ministrov istup.

VEZANI ČLANCI:

Maloprodajne tvrtke poput Carrefoura i Les Mousquetairesa upozorile su ovog tjedna da Francuzi smanjuju kupnju osnovnih potrepština zbog visokih troškova života, upirući prstom u globalne multinacionalne kompanije.

Samo 25 od 75 velikih grupacija koje proizvode robu široke potrošnje pristalo je do sada smanjiti cijene, i to samo ograničenog broja proizvoda, priopćila je u srijedu udruga maloprodajnih tvrtki Federation du Commerce et de la Distribution (FDC).

Izvršni direktor velikog proizvođača pića, upućen u pregovore, rekao je da nije jasno hoće li ijedna kompanija koje su prihvatile dogovor doista i smanjiti cijene.

„Postoje dvije vrste problematičnih tvrtki – one koji podižu cijene i one koje se služe (trikom)", zadržavajući cijenu, ali smanjujući pakiranje proizvoda, objašnjava. Vlada pokušava suzbiti tu praksu koja se brzo širi, dodaje.

Francuska vlada želi sniziti cijene hrane i drugih osnovnih potrepština kako bi obuzdala inflaciju koja je u kolovozu ubrzala na 5,7 posto, prema podacima objavljenima u četvrtak, uz dvostruko snažniji rast cijena prehrambenih proizvoda.

VIDEO Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu: 'Mi smo vam glup narod'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije