Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Sabora

Bernardić napao Ćorića zbog izjave: 'To ste mrtvi hladni izgovorili, ja to ne mogu vjerovati'

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.02.2017.
u 16:20

Mostov Tomislav Panenić zatražio je stanku u Saboru kako bi upozorio na, kako je rekao, pokušaj neprijateljskog preuzimanja Badela na štetu države i malih dioničara

Mostov Tomislav Panenić zatražio je stanku u Saboru kako bi upozorio na, kako je rekao, pokušaj neprijateljskog preuzimanja Badela na štetu države i malih dioničara.

– Imamo tvrtku koja laže ministru, obmanjuje javnost, radi protivno hrvatskim interesima, a to imamo na slučaju Badela. Po planu predstečajne nagodbe zakazano je ročište za 23. veljače, cijeli plan bazira se na pokušaju da tvrtka Meteor uz pomoć uprave Badela dođe do većinskog udjela u Badelu i time kontrolira poduzeće. Plan ulaganja predviđa da će izvršiti denominaciju postojeće cijene dionica na 10 kuna, a nekoć je vrijedila 960 kuna. Bit će time oštećena država, mali dioničari, a moj zahtjev upravi je bio da se raspiše novi natječaj – kaže Panenić te tvrdi da se to preuzimanje ne smije dogoditi. Treba reći da ne želimo dati tvrtku koja vrijedi, naglašava.

– Netko sve ove godine pokušava smanjiti njenu vrijednost i želi je preuzeti. Čelna tijela, resorno nadležna moraju dati uputu da se štiti država i da se pokuša ostvariti bolja cijena. Ako to ponovno i bude Meteor, neka ide sa stvarnim ulaganjem, jer sa 60-ak milijuna kuna preuzeti većinski dio je neprijateljsko preuzimanje – naglasio je Panenić.

HSS-ov Davor Vlaović tražio je stanku kako bi upozorio da traje javna rasprava o odluci o uvjetima za sklapanje ugovora o zdravstvenom osiguranju u primarnoj zaštiti koja bi mogla ugroziti naše građane.

– Veliki broj timova obiteljske medicine nema dovoljno ugovora s građanima, pa ne mogu dobiti ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstvenu zaštitu. Je li naša briga da svi imaju zdravstvenu zaštitu? Činjenica je da rasprava ide k tome da se planira ukinuti određeni broj ambulanti obiteljske medicine i moramo javno progovoriti protiv toga. Nisu naši stanovnici koji žive u slabije naseljenim područjima zbog iseljavanja krivi za to što nemaju liječnike u svom selu, pa da ih kažnjavamo – kaže Vlaović te podsjeća kako su današnji uvjeti života povećali životni vijek građana.

– Ta starica iz sela Prnjavora mora ići 40 km do Slavonskog broda, to je stoji više od 50 kuna za autobus u jednom smjeru, a pitanje je ima li ona taj novac. Želi li društvo da ona ima liječnika ili da, nažalost, umre? Predlažemo da se broj potrebitih pacijenata za ugovor s HZZO-om ostavi na 700, što je minimum za jedan tim i moramo kao društvo naći sredstava da se to financira. Inzistiramo da u ugovornu obvezu uđe i dežurstvo vikendom jer toga sada nema. I još je jedan veliki problem to što mrtvozorstvo nije ugovorna obveza, pa ga morate tražiti, a često mrtvozornika nema dostatno. Problem je u tome što to moraju financirati jedinice lokalne samouprave pa to pravo nije ujednačeno u Hrvatskoj – objasnio je Vlaović te apelirao na sve zastupnike, vladu i ministra da se uključe u javnu raspravu i s HZZO-om postignu dogovor da u svakom selu postoji liječnik obiteljske medicine.

"Tužan dan za Hrvatsku"

Vladajuća većina odbila je sve SDP-ove amandmane koje su podnijeli na Zakon o poticanju zapošljavanja kojim se proširuje mjera stručnog usavršavanja i na srednjoškolce. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako je ovo tužan dan za Hrvatsku. Ministra rada Tomislava Čorića pitao je je li svjestan što je rekao za saborskom govornicom kada je objasnio da je iznos minimalne plaće prevelik.

- To ste mrtvi hladni izgovorili, ja to ne mogu vjerovati. Prvi potez vam je da radnici šaptom padnu. Ovom mjerom zapošljavanja dovest ćete do novog otpuštanja. Radnici će biti zamjenjeni besplatnom mladom snagom. Bez socijalnog dijaloga, po hitnoj proceduri, s raspravom u gluho doba noći. Omogućili ste već ovo ljeto umjesto sezonaca vojsku mladih ljudi koji će raditi za plaću nižu od minimalca. Time ste omogućili vojni rok. Ovime je Vlada pokazala da je anemična, kratkovidna i na stimulansu kapitala - poručio je Bernardić.

HDZ-ov Blaženko Boban brzo mu je uzvratio.

- Vaša jedina briga za radnike što ste u svojoj stranci formirali sindikat, a sebe postavili kao managere - rekao je Boban.

>> Verbalni okršaj Culeja s Jovanovićem i Stazićem u Saboru

Komentara 26

DU
Deleted user
10:47 17.02.2017.

Nego, tko je krao u SDP-ovoj vladi, u HAVC-u, Srpskom narodnom vijeću i Matić/Glavaševićevom ministarstvu?

DU
Deleted user
10:37 17.02.2017.

Treba pitati Šeksa i Stazića, oni su stručnjaci za Badel. Svaki dan su u kontaktu s njihovim proizvodima!

Avatar anlaser
anlaser
10:51 17.02.2017.

Zašto nitko nije tako reagirao kad su se privatizirale , komadale i uništavale puno veće i uspješnije firme (ĐURO ĐAKOVIĆ , DIK ĐURĐENOVAC , JUGOTURBINA KARLOVAC ,CEMENTARE, JUGOPLASTIKA I mnoge druge .Ugašene su stotine tisuća radnih mjesta i nikome ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije