Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pandemija učinila svoje: U Njemačku iselilo 40 posto manje Hrvata

Na upit Hine Savezni statistički zavod priopćio je da je u prvih šest mjeseci ove godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 13.159 osoba.
01. listopada 2020. u 15:09 8 komentara 3851 prikaza
Iseljavanje
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Useljavanje u Njemačku u prvih šest mjeseci ove godine naglo je usporeno zbog pandemije koronavirusa, a osjetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske, priopćio je Savezni statistički zavod u Wiesbadenu u četvrtak.

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus DOBRE VIJESTI Njemačka ukinula status visokorizičnih regija za dvije hrvatske županije

"U prvih šest mjeseci 2020. u Njemačku je uselilo 529.000 osoba što je 29 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine", priopćio je Savezni statistički zavod Njemačke. I dok se u siječnju i veljači broj useljenika kretao na približno jednakoj razini kao 2019., od ožujka do svibnja, kada je u Njemačkoj na snazi bio tzv. lockdown, broj useljenika pao je za 42 posto. U prvih šest mjeseci usporen je i trend iseljavanja iz Njemačke tako da je zabilježeno 455.000 iseljenih.

Osjetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske. Na upit Hine Savezni statistički zavod priopćio je da je u prvih šest mjeseci ove godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 13.159 osoba.

U istom razdoblju 2019. doselilo je 21.869 osoba što znači da je prvih šest mjeseci ove godine broj doseljenika iz Hrvatske u usporedbi s istim razdobljem prošle, smanjen za 39,8 posto. U promatranom razdoblju 10.886 osoba iz Njemačke odselilo je u Hrvatsku.

German Chancellor Angela Merkel attends a session of the Bundestag, in Berlin Muke u predsjedanju Nijemcima se dogodilo ono što su Hrvati izbjegli

Najveći broj useljenika u Njemačku i ove godine dolazi iz članica EU-a i to  Rumunjske (89.262), Poljske (50.870) te Bugarske (30.340).

Iz Srbije je u prvih šest mjeseci ove godine u Njemačku doselilo 10.263, a iz Bosne i Hercegovine 8.522 osoba. To za Srbiju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine znači pad od 29,1 a za Bosni i Hercegovinu 37 posto.

Za stanovnike zemalja zapadnog Balkana do kraja ove godine vrijedi pravilo o olakšanom zapošljavanju uvedeno početkom 2016.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Dok je god omjer država 60% zapošljenih a privatni sektor 40% zapošljenih mira u kući biti neće, još kad uzmemo u obzir da oni koji stvarno rade a to je privatni sektor imaju i do 30% manje plaće, vrlo jednostavno ... prikaži još!o pojašnjeno šest birokrata a četri zidara, ende.

 • edgar2:

  Ako poduzetnici (kao i drugi akteri) ne zapadnu u neku vrstu ekonomske tjeskobe,i povuku novac iz EU i dobro ga investiraju oporavak će biti jak i kod nas...Zato je sada važno da ozbiljno shvatimo pandemiju, radimo kako najbolje znamo i ... prikaži još! umijemo, a ne da se utapamo u strahovima o budućnosti...I rezultati će doći!

 • stefj:

  Već se nadoknađuje, privreda se pomalo oporavlja, treba radne snage... A budući da se u Hrvatskoj ništa ne mijenja, pa ćemo još više zaostati, da vidite kad krene egzodus kada se riješi situacija s koronom...