Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pančić: Država pokazuje nemoć pred bespravnom gradnjom

12.02.2009.
u 10:50

Hrvatski sabor jutros je nastavio sinoć započetu raspravu o konačnom prijedlogu izmjena zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice Parkom prirode, kojim se površina tog parka prirode smanjuje za gotovo pet tisuća hektara.

U Vladi RH procjenjuju kako je površinu parka nužno smanjiti sa 22.826 hektara na 17.938 zbog neprimjerene i nedopuštene gradnje te intenzivne neplanske urbanizacije u prigorskoj zoni, uz unutarnji rub parka prema Zagrebu.

SDP-ovi zastupnici u pojedinačnoj su se raspravi usprotivili tom prijedlogu, smatrajući da država pokazuje nemoć pred bespravnom gradnjom i građevinskom mafijom, te da ne može štititi prirodne resurse.

- Ne samo da je to kapitulacija pravne države, nego istodobno još i nešto gore - otvara se mogućnost za daljnje slučajeve reduciranja i drugih zaštićenih područja - ustvrdio je Ivica Pančić (SDP).

Smatra da se u Hrvatskoj ekonomski interesi uvijek stavljaju ispred javnih te da se većom vrijednošću smatra beton nego zelene površine, za što je, uvjeren je, odgovorna Vlada kapituliravši pred bespravnom gradnjom i betonizacijom.


Ljubo Česić Rojs na mjestu gdje je bila njegova kuća koju je sam srušio

Gordan Maras (SDP) rekao je kako Zagrepčani smatraju Medvednicu plućima svoga grada i da ta pluća žele proširiti, a ne, kako im to nameće Vlada, smanjiti.

Vladu RH je prozvao da nije pokazala dobru volju i da se smanjena površina parka kompenzira stavljanjem pod zaštitu šuma na istočnoj strani Medvednice, oko Zeline.

Zdenko Franić (SDP) također je uvjeren da se predloženim zakonskim izmjenama nedopušteno legalizira devastacija zaštićenih prirodnih područja.

Napomenuo je da su se stari Rimljani divili i štovali Medvednicu i njezine šume, pročitavši odlomak iz knjige "Panonac" u kojemu se opisuju ljepote zagrebačke gore.

Jerko Rošin (HDZ) istaknuo je kako je u sadašnjim uvjetima, kada je bespravna gradnja na Medvednici uznapredovala, nužno sačuvati onaj dio prirode koji još nije "betoniziran".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije