Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANI INOVACIJA

Pametni vrtovi, cyberdog i robot za istraživanje Marsa u Školi budućnosti: 'Sustav čine ljudi'

Zagreb: U sklopu Innovation Day-a održana je završna konferencija Škole budućnosti
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
21.06.2023.
u 15:31

Projekt koji su pokrenuli STEMI i Infobip te je uz njih stao A1, privlači učenike i nastavnike. Na završnoj manifestaciji prezentirani su radovi nastali ove školske godine

Više od 500 učenika sudjelovalo je na Danima inovacija, velikom tehnološkom spektaklu na kojemu učenici prezentiraju svoje projekte na kojima su radili tijekom školske godine u Školi budućnosti. Škola budućnosti, projekt koji su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip, uz koje je stao A1, a koji je počeo u školskoj 2020./2021. godini, okupio je dosad više od 230 škola u Hrvatskoj i uključio više od 400 nastavnika, a svake školske godine sve je više učenika i škola koji se žele uključiti u projekt.

Tako su na ovogodišnjoj završnoj manifestaciji učenici predstavili projekte poput pametnih vrtova, robota za istraživanje Marsa, kao i chatbotove koji koriste umjetnu inteligenciju, a na završnoj su manifestaciji – koja se tijekom vikenda održavala u Infobipovu kampu – mogli uz prezentaciju svojih radova zaviriti u svijet električnih automobila, voziti autiće i pritom učiti o proširenoj stvarnosti, naučiti koristiti dronove za pošumljavanje iz zraka, upoznati se s cyberdogom, a oni stariji i s fakultetima na kojima bi mogli nastavi svoje obrazovanje te koji upravo projektima motiviraju svoje studente.

Zagreb: U sklopu Innovation Day-a održana je završna konferencija Škole budućnosti
1/8

– Vjerujemo da promjene moraju dolaziti od same djece i nastavnika. Zato i radimo platformu, odnosno Školu budućnosti, u kojoj povezujemo obrazovni sustav i tehnološke tvrtke, da upravo kolaboracija bude temeljna vrijednost na kojoj odgajamo buduće generacije. U Hrvatskoj ljudi često jadikuju da je obrazovni sustav ovakav ili onakav, a čini se da svi zaboravljaju da sustav čine ljudi. Zato smo počeli raditi s učiteljima i djecom da zajedno počinjemo mijenjati stvari – opisao je sam motiv za pokretanje Škole budućnosti Marin Trošelj, idejni začetnik projekta. Kako je kazao, avantura istraživanja ono je što privlači učenike i ideja cijelog projekta jest razvijati kompetencije poput kritičkog razmišljanja, kreativnosti učenika i kako da razviju tehnološka rješenja kojima mogu riješiti probleme u svojoj zajednici ili ako baš požele u cijelom svijetu.

POVEZANI ČLANCI:

– Nove generacije rade stvari drukčije i to je prirodna pojava. U kontekstu obrazovanja posao učitelja više nije prijenos znanja kao način poučavanja jer to tehnologija radi bolje – danas imate platforme preko kojih se možete uključiti na predavanje najpoznatijih sveučilišta i slušati najpoznatije stručnjake iz raznih područja. Stoga se nastavnici moraju orijentirati na razvoj motivacije i strasti kod učenika i tu posao učitelja nije educirati, nego postavljati pitanja, smišljati i kreirati izazove te zapravo učiti i raditi s djecom. Dakle, moramo promijeniti okružje i motivirati djecu da požele biti predvodnici promjena. Promjene počinju tek kad osvijestimo da je glavni posao učitelja među djecom stvoriti iskru za nešto, da uzviknu: "Jao, to želim!" – zaključio je Trošelj. 

>> VIDEO Prvi leteći tanjur s ljudskom posadom poletio u Kini: Polijeće i slijeće okomito, a može doseći do 50 km/h

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije