Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pametna tehnologija pomogla je huliganima u paljenju Londona

Miran prosvjed zbog smrti mladića eskalirao je u nasilje koje je orkestrirala skupina kriminalaca koji su komunicirali Blackberryjem.
08. kolovoza 2011. u 10:41 13 komentara 9 prikaza
Navijači Manchestera

Tvorci Blackberryja, prvog mobilnog uređaja koji je korisnicima ponudio e-mail i omogućio im razmjenu poruka kao na chatu, zamislili su kako će njime pomoći poslovnim ljudima, političarima i inim korisnicima čineći njihovu međusobnu komunikaciju bržom i jednostavnijom. Sigurno nisu očekivali da će Blackberry odigrati ključnu ulogu u velikoj pobuni na sjeveru Londona tijekom koje je u subotu i nedjelju nekoliko gradskih četvrti osvanulo u plamenu.

Subotnja paklena noć u Tottenhamu tijekom koje su zapaljeni policijski automobili, autobus na kat, orobljene i devastirane prodavaonice orkestrirana je, tvrdi britanski The Telegraph, upravo pomoću pametnog mobilnog uređaja.

Sitni kriminalci prepoznali su u Blackberryju savršenog pomagača koji im putem patentiranog BBM-sustava razmjena poruka omogućava da komunikaciju zaštite od drugih, a bez naplate prometa. Upotreba u Tottenhamu toliko je široka da se upravo putem Blackberryja proširila vijest o sumnjivoj smrti kriminalca Marka Duggana koji je u četvrtak stradao od metka što ga je ispalio londonski policajac jer se ovaj opirao uhićenju. Premda je prva informacija kazivala da je Duggan umro u unakrsnoj vatri s policijom, istraga još traje i ispituje se je li Duggan pucao prvi.

Nakon njegove smrti, u subotu je pred policijskom postajom u Tottenhamu organiziran miran prosvjed, no kroz međusobnu komunikaciju tamošnjih članova bandi, piše The Telegraph, nasilje je eskaliralo.

Članovi bande odašiljali su naredbe i orkestrirali napade, krađe, bacanje Molotovljevih koktela porukama s Blackberryja. A i sam Duggan posljednju je poruku, prije nego što je umro, poslao svojoj djevojci s Blackberryja. Napisao je: "Murjaci su mi za petama".

Prije negoli je BBC uopće stigao na mjesto događaja i počeo pratiti nerede, na internetu su se pojavile slike i snimke plamtećih policijskih vozila, a to je, tvrdi The Telegraph, privuklo ljude diljem Londona da dođu vidjeti što se događa, a neke i da odluče prikloniti se pobunjenicima.

YouTube je ubrzo preplavljen amaterskim snimkama paleža. Snimali su i huligani i promatrači. Twitter je eksplodirao. Fotografije huligana uslikane pored razbijenih i opljačkanih trgovina preplavile su tu društvenu mrežu, a sami zločinci nisu posustajali u dokumentiranju svog zločina, zaboravljajući kako bi ih snimke mogle inkriminirati.

Kako je nasilje eskaliralo, a nakon napada na televizijsku ekipu BBC-a, ostale televizijske postaje brzo su opozvale svoje ljude s terena. Ubrzo su snimke na YouTubeu postale osnovni izvor informacija.

Stanje se smirilo u nedjelju ujutro i onda ponovno erumpiralo navečer, a na Twitteru su se nastavile pojavljivati fotografije na kojima su huligani snimljeni sa svojim plijenom; na primjer, s vrećicama iz popularnog H&M-a, ili jedna fotografija na kojoj ponosni lupež pozira pored kolica iz trgovine koja je natrpao alkoholom i najnovijim televizorom.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • @rea:

    U naslovu huligani, u textu pobunjenici. Ipak je ono prvo !

  • jaruzelskia:

    Legalni POBUNJENICI!!!!! To je odgovor na rasizam Britanske policije. Tottenham Republic.

  • -obrisani-:

    To je na dijelu MI5 & MI6 bas ovim organizacijama je Kim Philby pokazao kaziprst u zrak.