Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija traži počinitelja

Palio korov u blizini pruge pa izazvao požar, željeznički promet obustavljen

DVD Garčin
06.07.2022.
u 12:35

Povodom ovog događaja, policija je uputila apel građanima na oprez i donijela nekoliko korisnih savjeta kako bi se spriječio nastanak požara

Neoprezno paljenje suhe trave i niskog raslinja bilo je uzrok dvosatnog prekida u prometovanju vlakova na željezničkoj pruzi Zagreb-Vinkovci nedaleko od Slavonskog Broda

Kako su izvijestili iz Policijske uprave brodsko-posavske, u utorak, 5. srpnja na području općine Garčin nepoznati počinitelj palio je biljni otpad uz željezničku prugu. Vatra se zbog vjetra proširila na prugu i drvene pragove koji su djelomično nagorjeli, zbog čega je dva sata bio obustavljen željeznički promet u oba smjera. 

Požar su uspješno ugasili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Garčina.

- Nažalost, opet je ljudska ruka sve uvjetovala neodgovornim ponašanjem, iako je na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom temeljem Zakona o zaštiti od požara. Nadamo se da se slično neće ponavljati jer ne želimo nikome ono što čeka onoga koji je ovo započeo – poručili su iz garčinskog DVD-a sa svoje Facebook stranice.

Očevid je obavila policija u suradnji s inspektorom Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem ovog kaznenog djela, nakon čega slijedi podnošenje odgovarajućih pismena.
Povodom ovog događaja, policija je uputila apel građanima na oprez i donijela nekoliko korisnih savjeta kako bi se spriječio nastanak požara.

Između ostalog, navodi se kako spaljivanje korova i biljnog otpada treba obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno zakonu. 

Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;

Tlo mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara.

- Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću – poručili su iz policije.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije