Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

\"Pale\" prve presude za Fimi mediju – sud prihvatio nagodbe

A. Lončar-Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora i mora vratiti dva milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi, a B. Dimić osuđen je na šest mjeseci zatvora i državi mora vratiti oko 1,8 mil. kuna.
19. ožujka 2012. u 08:10 52 komentara 10 prikaza
anita lončar-papeš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je sporazum koji su s USKOK-om sklopili Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić. Prema tom sporazumu A. Lončar-Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora i mora vratiti dva milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi, a B. Dimić osuđen je na šest mjeseci zatvora i državi mora vratiti oko 1,8 milijuna kuna.

Konkretno, u odnosu na njih dvoje to znači da je sudski postupak završen, no tijekom njega mogu se pojaviti kao svjedoci ako ih predloži bilo obrana ostalih okrivljenika bilo USKOK. Sporazum se odnosi na pravne osobe pa je trgovačko društvo Ani-lon kažnjeno sa 15 tisuća kuna, a trgovačko društvo Onida se ukida.

Pripremno ročište u jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji Fimi mediji počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu i trajat će sljedeća tri dana. Pred sutkinjom Ivanom Čalić pojavili su se optuženi Ivo Sanader te Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, Branka Pavošević, bivša računovotkinja stranke, Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a, te Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, Anita Lončar-Papeš i  Bojan Dimić.

Oko 9.20 sati svi osim Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića pušteni su kući, a njih su dvoje ostali na sudu da bi potpisali sporazum o nagodbi.

Na novinarski upit upućen Ivi Sanaderu i njegovu odvjetniku Čedi Prodanoviću hoće li se nagoditi, Prodanović je uzvratio protupitanjem: "Kakva nagodba?".

USKOK u optužnici, u kojoj je prvi put u Hrvatskoj optužena i jedna politička stranka, tereti Sanadera i ostale da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća od 2003. do 2009. godine izvlačili novac koji se zatim trošio za crne fondove HDZ-a, odnosno financiranje pojedinih izbornih kampanja.

Prema optužnici, USKOK tereti Sanadera da je na taj način za sebe pribavio oko 15 milijuna kuna, a HDZ je na taj način pribavio oko 30 milijuna kuna. Iako su u predistražnom postupku i B. Pavošević, M. Barišić i N. Jurak priznali ono za što ih USKOK tereti te opširno iznijeli svoje obrane, ne očekuje se da bi se oni tijekom pripremnog ročišta mogli nagoditi s USKOK-om, no zato bi se nagoditi mogli A. Lončar-Papeš i B. Dimić.

Inače, očekuje se da će suđenje početi sredinom travnja, a u sljedeća tri dana, osim eventualnih nagodbi, sud bi trebao odlučiti i prihvatiti dokazne prijedloge obrane i optužbe.

zbog stresa
Nakon dolaska Doris Pinčić Rogoznice voditeljica HRT-a završila na bolovanju
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  \"medija\" Komedija

 • antient@monster:

  koliko je samo PR agencija uključeno na isti način? millenium media....i ostali koliko je konzultantskih tvrtki na isti način isisavalo lovu? ovo je igrokaz za mutavce !

 • swimm:

  tko će i kada vratiti lovu?...ali sa kamatama !!!