Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pakrac očekuje da bude prvi grad u Hrvatskoj koji će zbrinuti branitelje

Znamo da je Domovinski rat počeo u Pakracu 1. ožujka 1991. godine te da značajan broj braniteljske populacije živi u ovom gradu što je jedan od razloga zašto bi se trebao graditi ovdje - ističe Zoran Krejči, predsjednik Gradskog vijeća
16. prosinca 2013. u 07:52 1 komentara 857 prikaza
Veteranski centar
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

 

Pakrac je jedan od najozbiljnijih kandidata da se u njemu izgradi prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, ističu u gradskoj upravi Pakraca. 

-Vlada je prošli mjesec pustila u saborsku proceduru donošenje zakonskih akata o osnivanju veteranskih centara. Nedavno su nas posjetili i predstavnici Ministarstva branitelja nakon što smo ovog proljeća  u Ministarstvu predstavili svoj projekt za koji se nadamo da će biti i realiziran. Ljestvicu smo visoko postavili te se s pravom nadamo da će pilot projekt upravo kod nas započeti – istaknuo je Zoran Krejči, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca.

Naime, dodaju u gradskoj upravi, postoji nekoliko činjenice zbog kojih oni očekuju gradnju Veteranskog centra. –Znamo da je Domovinski rat počeo u  Pakracu  1. ožujka 1991. godine te da značajan broj braniteljske populacije živi u ovom gradu. Osim toga predložena  lokacija kraj Opće županijske bolnice se izvrsno uklapa u ostalo okruženje.  U neposrednoj blizini nalazi se Dom zdravlja, ljekarna, budući Sportsko rekreacijski centar te postojeći sportski sadržaji. Projekt podržavaju sve političke opcije, a imamo i tim ljudi koji može ovu projektnu ideju oblikovati u cjelovit projekt i aplicirati ga za sredstva iz EU fondova. Isto tako postoji i potrebno osoblje za rad u centru te bi bilo lijepo da se Pakracu koji je pretrpio ogromna ratna razaranja i na ovaj način pomogne kroz nova zapošljavanja – objasnio je Krejči.

Anamarija Blažević, dogradonačelnica Pakraca dodaje da će Ministarstvo u njima imati pravog partnera te svu potrebnu administrativnu pomoć da bi se on i realizirao. –Već dvije godine ovaj projekt kojem podršku daje i koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata  se nalazi u proračunu našeg grada – kazala je dogradonačelnica Blažević.

Veteranski centar bi pored braniteljske populacije te roditelja i udovica branitelja mogli koristiti i civili kroz trajni, privremeni i dnevni boravak. To ne bi bio klasični dom za umirovljenike nego bi se tu provodile različite aktivnosti koje bi obogatile život korisnika, od proizvodnje ekološke hrane  do sudjelovanja u kulturnim, sportskim i dr. događanjima  za što grad, kaže Krejči, ima savršene resurse. Hoće li Pakrac biti prvi grad u Hrvatskoj koji će dobiti ovakav centar znat će se iduće godine.

 

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • domoljubxy:

    Jako pozitivno i želim vam puno uspijeha i sam sam bio u pakracu trećeg ožujka specijalac omage Bjelovar kada smo oslobodili P stanicu i općinu od tadašnjih četnika.Sada treba samo da i Vlada to podtrži jer to Braniteljima treba