Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica početka rata

Pakrac i zapadnu Slavoniju branila je cijela Hrvatska

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/18
02.03.2018.
u 13:56

Sjećanje je to na dan kada se dogodio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti te s policijske zgrade i zgrade Općine Pakrac skinuli hrvatska i postavili srpska obilježja.

U Pakracu se danas (petak) obilježava 27. obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Sjećanje je to na dan kada se dogodio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti te s policijske zgrade i zgrade Općine Pakrac skinuli hrvatska i postavili srpska obilježja.

Pobunjeni Srbi donijeli su odluku da se taj grad i okolna mjesta pripoje tzv. SAO Krajini. Policajci Hrvati su razoružani i poslani kući pod izlikom da će se na posao vratiti kada se "smiri" situacija. Već sutradan ujutro uslijedila je hrvatska reakcija. Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a RH slomili su srpsku pobunu, ponovno zauzeli policijsku postaju i vratili je u ustavno-pravni poredak RH. U sukobu su ozlijeđena trojica branitelja. Uskoro se u srpsku pobunu uključila i JNA. Unatoč hladnoći i lošem vremenu, danas su se u Pakracu okupili brojni gosti i uzvanici na čelu s ministrom branitelja Tomom Medvedom, a također i brojni branitelji. Došli su kako bi odali počast svim svojim kolegama, najprije na svetoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom i u mimohodu pobjednika. U njemu su sudjelovali mnogi od onih koji su branili ovaj grad, jer Pakrac je branila cijela Hrvatska. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju oni su odali počast svojim poginulim suborcima. Svečano postrojavanje svih sudionika na parkiralištu ispred Policijske postaje u Pakracu izostalo je zbog hladnoće, a središnji dio proslave sa svečanom akademijom preseljen je u Hrvatski dom.

Ključne riječi

Komentara 28

BR
brzzzy
14:51 02.03.2018.

Da to su bili istinski domoljubi i branitelji koji su bez adekvatne opreme,naoružanja i logistike krenuli bez pitanja u obranu svoje domovine protiv nadmoćne armade koja je bila uz pobunjene srbe. Bilo ih je sa svih strana,iz svih gradova sa jednim ciljem-sloboda i samostalnost Hrvatske zemlje... Veliko hvala i slava poginulim braniteljima iz cijele zemlje,veliko hvala zapovjednicima postrojbi koji su bili rame uz rame uz svoje policajce Kirinu,Mašinoviću i ostalima...

NO
nogogaz
09:21 03.03.2018.

Ima i civila hrvata koji su poginili kao kolateralne zrtve od ruka nasiš branitelja. Ima toga u svakom ratu ali nae kolateralne zrtve i njihov doprinos nasa država ne prizna.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
18:13 02.03.2018.

I mnogi srbi samo s krive strane !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije