Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplinski val

Paklene vrućine: U Županji najtopliji dan u povijesti mjerenja

vrućina,radnici,voda (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/12
Autori: kh/VLM, irk/VLM
06.08.2012.
u 09:58

Vrlo vruće i sunčano bit će cijeli tjedan, no od srijede temperature bi se trebale spustiti za koji stupanj

I danas su u Hrvatskoj bile paklene vrućine. Toplinski val doživio je svoj vrhunac. Na nekim mjestima u Slavoniji danas je bio najtopliji dan otkako se provode mjerenja, potvrdili su nam iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Tako je u Županji izmjeren toplinski rekord od čak  40,2 stupnja.

Čak 33 Celzijeva stupnja izmjerena su jutros u 9 sati u Šibeniku, a tijekom dana temperatura u unutrašnjosti Dalmacije popela se do vrtoglavih 39 stupnjeva. Ista situacija bila je i u  Slavoniji, gdje je najviša temperatura jutros zabilježena u Osijeku koji se grijao na 29 stupnjeva. Tijekom popodneva živa u termometru popela se i za deset stupnjeva više. 

Visoke temperature zraka posvuda predstavljaju vrlo visoku opasnost od toplinskog vala. Zbog toga je potrebno uzimati dovoljno tekućine, nadoknaditi manjak soli zbog znojenja te izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, upozoravaju stručnjaci.

Isto vrijeme, sunčano i vrlo vruće, bit će tijekom cijelog tjedna, no temperature bi, za razliku od proteklih nekoliko dana, ipak trebale biti malo niže. Primjerice, već sutra najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti zemlje trebala bi biti niža za pet stupnjeva, odnosno ne bi trebala prelaziti 33 Celzijeva stupnja. Kako tjedan bude odmicao, temperatura će se spuštati pa bismo vikend trebali dočekati s temperaturom nižom od 30 stupnjeva. No osvježenje u obliku kiše ne treba očekivati jer prema prognozama sunce će nas grijati do kraja tjedna.

Ministarstvo zdravlja također upozorava građane da se čuvaju visokih temperatura. Savjetuju građanima da izbjegavaju izlazak iz svojih domova u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 10 do 17 sati, da izbjegavaju naporan fizički rad, potraže sjenu, piju redovito i dovoljno tekućine, izbjegavaju alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

– Jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama, rashladite tijelo, tuširajte se i kupajte u mlakoj vodi, rashladite svoj dom, ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranom vozilu – poručuju iz ministarstva.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar lady_chantal
lady_chantal
10:31 06.08.2012.

Tko će se danas kupati u kadi i znoju?

PR
propalismoFranjoskroz
16:36 06.08.2012.

ko bi reko,kolovoz a temperatura preko 30,to nikad nine bilo,da nema novinara što bi mi....

Avatar cro1com
cro1com
10:29 06.08.2012.

Ljeto!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije