Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paket zakona izazvao raskol među rektorima

Ne odustane li se od spornih rješenja, Filozofski u Zagrebu će u štrajk, a dekani Pravnih fakulteta prijete Ustavnim sudom
11. svibnja 2011. u 20:42 0 komentara 1 prikaza
bjeliš
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Nacrte Zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti treba hitno povući iz procedure jer su neprihvatljivi u više od 30 posto svoga sadržaja.

Kršenje Ustava

Zahtjev je to Senata Sveučilišta u Zagrebu koji traži i da se prije izrade novih zakonskih prijedloga izradi nacionalnu strategiju razvoja znanosti i visokog obrazovanja. Senat je zaključio da su za provedbu zakona potreba znatna sredstva koja u proračunu nisu osigurana, da su pojedine odredbe protivne Ustavu i da široko otvaraju vrata privatnom kapitalu.

– Iz prijedloga se dade iščitati da je akademska zajednica glavni krivac za sadašnje stanje u znanosti i visokom obrazovanju, iako je financijska politika bila vođena iz ministarstva – rekla je zagrebačka prorektorica Ksenija Turković. S druge strane, ostali rektori imaju drugačije mišljenje.

– Podržali smo promjene modela upravljanja predviđene zakonima. Imamo primjedbi, ali ništa što se ne da urediti do drugog čitanja u Saboru – smatra Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

Split odlučuje danas

Da zakone nije potrebno povlačiti iz procedure smatra i osječka rektorica Gordana Kralik, no i ona spominje dorade zakona, posebice one koje se tiču programskih ugovora. Sveučilište u Splitu će mišljenje o zakonima donijeti danas na Senatu. Što će učiniti resorno ministarstvo tek će se vidjeti. Filozofski fakultet u Zagrebu najavio je i štrajk ne dođe li do povlačenja zakona iz procedure, a dekani pravnih fakulteta prijete Ustavnim sudom.

Opet se pozvali na školarineIako

Opet se pozvali na školarine

Iako mu je najveće Sveučilište odbacilo sva tri zakona, resorno se ministarstvo nije udostojilo odgovoriti na pitanje hoće li ih povući iz procedure. Ponovilo je odgovor koji ponavlja već danima, a to je da svatko tko traži odbacivanje zakona mora biti potpuno svjestan da time traži odbacivanje prvi put jasno zakonski definiranog besplatnog studija, jer su zakonima ukinute školarine.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.