Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahoru stabilizacija gospodarstva najvažnija zadaća, obećava političku toleranciju

03.11.2008.
u 14:58

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da će stabilizacija slovenskog gospodarstva kojemu prijeti recesija u Europi i svijetu biti glavna zadaća njegova mandata, a najavio je i političku toleranciju i prioritet nacionalnih interesa.

- Najveću pozornost mislim posvetiti stvaranju uvjeta za stabilizaciju gospodarstva u neizvjesnim vremenima koja dolaze. Jako tržište treba i jaku državu koja će stvarati uvjete za budući razvoj - izjavio je Pahor nakon susreta s predsjednikom države Danilom Tuerkom koji mu je dodijelio mandat.

Pahor je rekao da mandatarstvo prima kao čast i odgovornost i da će djelovati politički tolerantno, imajući pred sobom nacionalne interese, a ne interese stranaka.

Pahor, za kojega je predsjednik Tuerk izjavio da je "osoba koja povezuje" i "značajan političar", izrazio je optimizam u pogledu prevladavanja teškoća koje stoje pred gospodarstvom i naglasio da će buduća vlada voditi aktivnu gospodarsku politiku.

Sjednicu na kojoj će 90 zastupnika u slovenskom parlamentu glasovati o mandataru za sastav nove vlade predsjednik parlamenta Pavle Gantar sazvao je za petak, a Pahor za izbor treba većinu od 46 glasova.

Slovenski mediji procjenjuju da je njegov izbor osiguran unatoč tome što u budućoj Pahorovoj koaliciji nije riješen položaj predsjednika umirovljeničke stranke DESUS Karla Erjavca i premda lista kandidata budućih ministara u Pahorovoj vladi još nije do kraja usklađena.

Erjavec, čiji zastupnici bi novoj vladi osiguravali potrebnu natpolovičnu većinu, zatražio je za sebe položaj ministra unutarnjih poslova, s čime se ne slažu ostale stranke u vladi, no promatrači procjenjuju da će do petka biti nađen kompromis.

Uz to, Erjavčevi zastupnici već su najavili da će bez obzira na ishod tog zapleta glasovati za Pahora, a šanse novog mandatara pojačava i činjenica da je glasovanje za njega iz opozicijskih redova najavila i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.

No, kako sada stvari stoje na sjednici na kojoj će parlament glasovati o mandataru nove vlade neće biti aktualnog premijera i predsjednika najjače stranke buduće opozicije Janeza Janše. On je u petak pozvan na sastanak šefova država i vlada Europske unije, a odluku da se sjednica kojom započinje konstituiranje nove vlade održi baš taj dan već je ocijenio bizarnom.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije