Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahor za što skoriji susret sa Sanaderom, ali blokada ostaje

07.01.2009.
u 19:03

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu da se želi što prije sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali je naglasio kako Slovenija ne može promijeniti svoje stajalište o blokadi hrvatskih pregovora sve dok hrvatski pristupni dokumenti budu "prejudicirali granicu" dviju zemalja.

- Želim što skoriji susret s hrvatskim premijerom kako bismo potražili put za rješenje spora. Pritom moraju biti zaštićeni slovenski nacionalni interesi i interes Hrvatske da uspješno završi pregovore - rekao je u srijedu Pahor na konferenciji za novinare na kojoj je zamoljen da komentira izjavu češkog premijera Mireka Topolaneka o prirodi slovensko-hrvatskog spora.

Češki premijer, čija je zemlja na početku ove godine počela šestomjesečno predsjedanje Unijom, izjavio je danas u Pragu da je slovenska blokada hrvatskih pristupnih poglavlja posljedica bilateralnoga graničnog problema Hrvatske i Slovenije. Topolanek je rekao da je jedini pravi problem granica na moru i da bi obje države to trebale prepustiti arbitraži ili sudu.

Pahor je rekao da Slovenija niti na idućoj pristupnoj konferenciji koju organizira češko predsjedništvo EU neće moći dati "zeleno svjetlo" za otvaranje blokiranih poglavlja ako se "ne promijene okolnosti" koje su izazvale blokadu.

- Preostalo je još nešto vremena, ali se problemi ne rješavaju, a vrijeme teče. Slovenska vlada i ja osobno spremni smo na razgovore s hrvatskom stranom, ali s hrvatske strane još nismo dobili odgovor na našu inicijativu za taj susret - rekao je Pahor.

Slovenski premijer rekao je kako je češkom premijeru Topolaneku još prošloga mjeseca objasnio situaciju u vezi s hrvatskim pristupnim pregovorima i slovensku poziciju o tome.
- Rekao sam mu u čemu se sastoje naše rezerve i da Slovenija neće promijeniti svoje stajalište ako se ne promijene okolnosti koje su ih izazvale - rekao je Pahor.

U izjavi za javnost u povodu početka češkog predsjedanja EU slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, među ostalim, navelo da Slovenija od Češke očekuje "objektivan pristup u vođenju rasprava o širenju EU".

Uz to, navodi se u izjavi, Slovenija od Češke očekuje i "razumijevanje" za razloge koji su Sloveniju naveli na odluku da zbog prejudiciranja graničnih pitanja u pristupnoj dokumentaciji ne omogući Hrvatskoj otvaranje pristupnih poglavlja.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije