Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahor: Nepotpisivanje arbitražnog sporazuma vodi u nove incidente

pahor
Reuters
15.10.2009.
u 15:23

Slovenski premijer već ima mandat za potpisivanje arbitražnog sporazuma i sada čeka da njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor obavi sve što je potrebno da dobije mandat i da do potpisivanja dođe što prije.

LJUBLJANA - Nepotpisivanje arbitražnog sporazuma o načinu određivanja slovensko-hrvatske granice može imati nepredvidljive posljedice za odnose između Slovenije i Hrvatske, ali i na stanje u regiji - ocijenio je slovenski premijer Borut Pahor nakon današnje sjednice slovenske vlade, kada je odgovarao novinarima na pitanja o mogućem datumu potpisivanja arbitražnog sporazuma.

Slovenski premijer već ima mandat za potpisivanje arbitražnog sporazuma i sada čeka da njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor obavi sve što je potrebno da dobije mandat i da do potpisivanja dođe što prije. Do tada bi Ministarstva vanjskih poslova trebala razmijeniti note ili postići dogovor o mjestu i datumu potpisivanja arbitražnog sporazuma.

- Ako Slovenija i Hrvatska propuste ovu priliku za potpisivanje sporazuma, uslijedit će dugo razdoblje u kojem će najvjerojatnije ponovno dolaziti do novih incidenata, novog pogoršanja odnosa, ne samo među susjednim državama nego i pogoršanja situacije u cijeloj regiji, što će izazvati skrb u čitavom međunarodnom prostoru. Bit će to loše za širenje EU na Balkan i za stabilizaciju prilika na području koje bi iduće godine, zbog niza razloga, ponovno moglo postati predmetom veće skrbi za mir i sigurnost nego što je to bilo do sada - upozorio je Pahor dodavši kako se isplati potruditi da što prije dođe do njegova potpisivanja.

Pahor je ponovio da je postignuti arbitražni sporazum za interese Slovenije dobar, a o interesima Hrvatske trebaju dati ocjenu hrvatski političari. - Treba znati da je s obje strane granice o određenoj fazi takvog dogovaranja potrebna dvotrećinska većina. Ako dobro razumijem, u Hrvatskoj je to već za ratifikaciju sporazuma, a u Sloveniji za ratifikaciju ugovora o pristupu Hrvatske u EU.

Dakle, ako Slovenija i Hrvatska žele ubrzo riješiti jedno od najzahtjevnijih pitanja svojih bilateralnih odnosa, pitanje granice, moraju pokazati izuzetnu političku volju prema unutra i prema van, kao i privrženost rješavanju te stvari i maksimalnu fleksibilnost koja ostaje u okviru poštovanja njihovih nacionalnih interesa. Sada imamo tu priliku, a ako je propustimo, započet će vrijeme nepredvidljivih konsekvenci - kazao je Pahor.

Ključne riječi

Komentara 95

Avatar Nevera
Nevera
15:55 15.10.2009.

Slovenija sve više podsjeća na vrijeme kada je Hitler 33\' pobijedio na izborima furajući se na židovsko pitanje.... Pametnom dosta.

PU
pulari
15:56 15.10.2009.

Pahore jebo te Kurtela Jovo u guzicu.

Avatar Nevera
Nevera
15:33 15.10.2009.

E Pahor moj... Ma nema ništa od dimnika ni od vaših tlapnji! A Incidenata ste nam već priredili preko svake mjere! Možete se nastaviti blamirati! Slijedeći premijer Zmago Plemeniti Croata! Ha-ha-ha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije